Последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г.,

...
Последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г.,
Коментари Харесай

Почина последният мъжки северен бял носорог


Последният мъжки северен бял носорог умря на възраст 45 година, оповестиха грижещите се него експерти. Носорогът, кръстен Судан, „ беше лекуван от свързани с възрастта му затруднения, които провокираха дегенаритивни промени в мускулите и костите, комбинирани с огромни рани по кожата “, оповестиха от Ол Пейета, където живееше под въоръжена защита, с цел да предотврати бракониерството, предава Агенция Франс Прес.

" Състоянието му се утежни доста през последните 24 часа, той не съумя да се изправи и страдаше доста. Ветеринарният екип... реши да го евтанизира ", гласи известието.

Теоретично, гибелта на Судан подсигурява изгубването на този подвид носорог. Въпреки това учените са събрали генетичен материал от него и работят върху създаването на техники за ин витро оплождане за опазване на подвида.

Популацията на северния бял носорог в Уганда, Централноафриканската република, Судан и Чад значително бе изтрита по време на напора на бракониери през 70-те и 80-те години на предишния век, подхранвана от търсенето на рог от носорог в обичайна китайска медицина в Азия и за дръжки на ками в Йемен. Последните останали представители на подвида - към 20-30 носорози в Демократична република Конго – бяха убити в края на 90-те и началото на 2000-те години, а към 2008 година северният бял носорог към този момент беше считан за липсващ в дивата природа.

Четири способни да имат завещание носорози, два мъжки и два женски,бяха преместени от Зоологическата градина Двор Кралове в Чехия в Ол Пейета в Кения, като имаше вяра, че при условия, сходни на тяхното естествено местообитание, ще бъде подтиквано размножаване. Все отново, макар обстоятелството, че е имало съвокупления, не се стига до сполучлива бременност. По-нататъшните старания за сношаване на мъжки южен бял носорог с женските - и по този метод опазване на някои от гените на северните бели носорози - също бяха несполучливи. Другият мъжки носорог, Съни, умря по натурален път през октомври 2014 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР