Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова президентът на

...
Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова президентът на
Коментари Харесай

Горбачов призова Путин и Байдън да се срещнат, за да обсъдят ядрено разоръжаване

Последният водач на Съветския съюз Михаил Горбачов прикани президентът на Русия Владимир Путин и новият държавен глава на Съединени американски щати Джо Байдън да се срещнат, с цел да обсъдят нуклеарно разоръжаване, съобщи англоезичното съветско издание „ Москоу Таймс “.

Напрежението сред двете страни ескалира през последните години на фона на обвиняванията за съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016, за огромни хакерски атаки и различия по най-различни въпроси.

След встъпването в служба на Байдън обаче двете страни се съгласиха да удължат с 5 години контракта за надзор на нуклеарните оръжия Нов СТАРТ, съгласно които те не могат да държат в оперативна подготвеност повече от 1550 стратегически нуклеарни глави. Путин оцени това като положително развиване.

Горбачов съобщи пред съветската осведомителна организация Интерфакс, че двамата водачи, които приказваха по телефона предишния месец, би трябвало да се срещнат и да дискутират в допълнение разоръжаване.

„ Вярвам, че е неотложно президентите да се срещнат. Опитът ми демонстрира, че е належащо да се организират срещи и полемики “, сподели Горбачов.

„ Ясно е, че най-важното нещо е да бъде избегнат нуклеарна война. Когато би трябвало да се заобикаля сходен проблем, той не може да бъде решен от един човек, би трябвало да има срещи. Ако желанието за разоръжаване и усилване на сигурността надделее, може да бъде реализирано доста “, добави някогашният руски водач.

В началото на годината 89-годишният Горбачов прикани за нормализиране на връзките сред двете страни като съобщи, че актуалната обстановка „ буди огромно безпокойствие “.

Тогава той съобщи, че след удължаването на Нов Старт може да бъде контрактувано „ по-амбициозно “ съглашение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР