, Последните три фестивални дни обикновено са периодът, в който

...
, Последните три фестивални дни обикновено са периодът, в който
Коментари Харесай

"Берлинале" запази най-доброто за накрая

, Последните три фестивални дни нормално са интервалът, в който на сцената излизат любимците за премиите. Първи измежду тях беше най-новата екранизация на класическия немски разказ от 20-те години на ХХ век „ Берлин-Александерплац “. Съвременната акомодация (40 години след версията на Фасбиндер) е коренно осъвременена, пренесена в наши дни, а основният воин не е терзаният от скрупули на съвестта малък берлински нарушител Франц Биберкопф, а негър мигрант от Гвинея Бисау. За феновете на класиката сходно решение наподобява кощунствено, само че в съответния филм само че е изцяло оправдавано. Режисьор и съсценарист е израсналият в Германия в 39-годишен афганистанец Бурхан Курбани. Той дебютира на „ Берлинале “ преди тъкмо 10 години и в сюжетите си постоянно се интересува от настоящите спорове сред германци и чужденци.

Отново в спектъра на мелодрамата, въпреки и не толкоз сантиментален, е методът на Сали Потър в „ Пътищата, по които не поехме‘ “. Заглавието е отпратка към фамозното стихотворение на Робърт Фрост, само че сюжетът споделя за болен от деменция публицист (звездата Хавиер Бардем) и неговата щерка (Ел Фанинг), която жертва кариерата си, с цел да бъде покрай него. В епизодични функции се появяват още Салма Хайек и Лора Лини, което дава обещание на кино лентата прочут триумф измежду необятната аудитория с толерантност към арт киното.

Истинското изобретение на фестивала дотук е съветският „ Дау: Наташа “ на Иля Хржановски, който беше в София преди съвсем 15 години със своя дебют „ 4 “. Новият му филм е част от един от най-грандиозните кино планове на нашето време, сниман от 2009-а до 2011-а в голям снимачен фон. Той възвръща в действителния му тип руски теоретичен институт от 50-те години, в който работи един от основателите на руската атомна бомба и предстоящ Нобелов лауреат Лев Ландау (1908-1968). За задачите на гигантския план, в който вземат участие голям брой артисти и механически личен състав, прекарали три години, без да напущат филмовия фон, са снимани 700 часа материал. От тях сега се инсталират към момента незнаен брой игрални филми, които ще имат министър председатели на огромните кинофестивали до края на годината, както и огромен ефирен сериал. Наред с това целият сниман материал, проведен от разнообразни тематични логаритми, ще бъде наличен на стрийминг платформа, планувана за началото на 2021 година Проектът „ Дау “ включва също по този начин грандиозна апаратура, която беше експонирана преди година сред 25 януари и 17 февруари в Париж на територията на театрите „ Шатле “ и „ Дьо ла Вил “, и следва да бъде показана и в други градове.

„ Дау: Наташа “ е психически свръхинтензивна камерна драма, която има аналог само с киното на Ларс декор Трир, само че е снимана напълно с непрофесионални артисти. Главната героиня е 40-годишната шефка на служебната сладкарница на научния институт. Тя преспива за една нощ с френски физик, посетител на съветските учени, и това дава съображение на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) да я подложи на непоносими унижения, с цел да я принуди да доносничи на службите. Филмът съдържа голям брой експлицитни полови подиуми, което дава съображение на съветското министерство на културата да не му даде позволение за разпространяване. Поне към този момент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР