Последните сътресения в световната банкова система могат да предизвикат финансова

...
Последните сътресения в световната банкова система могат да предизвикат финансова
Коментари Харесай

И според ANZ ситуацията с банките има потенциал за нова финансова криза

Последните разтърсвания в международната банкова система могат да провокират финансова рецесия. Това предвижда основният изпълнителен шеф на Австралийската и новозеландската банкова група (ANZ) Шейн Елиът, представен от Reuters.

Според него обаче към момента е рано да се счита, че последствията ще са същите като от рецесията през 2008 година

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предизвести през вчерашния ден (26 март), че финансовата непоклатимост на световната стопанска система е изправена пред опасности поради скорошните разтърсвания в банковия бранш. Според нея, рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали след скорошния колапс на Silicon Valley Bank и придобиването на Credit Suisse от UBS с посредничеството на швейцарското държавно управление.

Тя уточни още, че международната стопанска система ще се разшири единствено с 3% през тази година, защото възходящите разноски по заемите, съчетани с войната в Украйна и белезите от Covid-19 пандемията, ще задушат растежа.

Финансовите институции на международно равнище са в нараснала подготвеност за резултатите след колапса на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank (SBNY.O) в Съединени американски щати и непредвидената рецесия, довела до незабавното усвояване на швейцарската Credit Suisse от UBS с посредничеството на държавното управление.

" Очевидно е, че това е рецесия за някои, само че дали е финансова, кой може да знае? Има ли капацитет да бъде такава? Да, има капацитет да се трансформира в такава ", съобщи основният изпълнителен шеф Шейн Елиът в изявление, оповестено в уеб страницата на банката.

Въпреки отрицателните прогнози, той е безапелационен, че към момента е рано да се твърди, че актуалното положение може да докара до " нова финансова рецесия ", имайки поради международната финансова рецесия преди към 15 години, която потопи най-големите развити стопански системи в света в най-тежката криза след Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век.

Австралийските банки не пострадаха толкоз доста, колкото тези в Съединени американски щати и Англия по време на рецесията от 2008 година, частично с помощта на по-строгите стандарти за кредитиране и по-устойчивата локална стопанска система, напомня Reuters.

" Това е друг проблем. Това в действителност е обвързвано с световната война с инфлацията и с това по какъв начин централните банки покачват лихвените проценти доста бързо, с цел да се борят с нея ", добавя Елиът.

Австралийският банков регулатор, скоро след банкрута на насочения към започващи компании заемодател SVB, уточни, че е засилил надзора над локалните банки.

Този път международните регулатори са работили доста по-бързо, с цел да поддържат банките, откакто са си взели поука от предходните рецесии, сподели Елиът.

" Въпреки всичко това е ясно, че рецесията не е завършила. Не мисля, че можете да седнете умерено и да кажете: " Е, всичко свърши, обстановката със Silicon Valley Bank и Credit Suisse е решена и ще се върнем към естественото ". Тези процеси имат податливост да се проточват в продължение на дълъг интервал от време. ", счита Елиът.

Рейчъл Слейд, изпълнителен шеф на групата за персонално банкиране във втория по величина заемодател в страната National Australia Bank Ltd (NAB.AX), съобщи пред Australian Financial Review, че клиентите на ипотечни заеми са почнали да демонстрират първите признаци на напрежение след 10 следващи покачвания на лихвите, само че към момента не е имало внезапно повишаване на неизпълнението.

Министърът на финансите Джим Чалмърс съобщи, че Австралия е в добра позиция да се опълчи на съмненията на пазара, защото банките ѝ са добре капитализирани, а предходната седмица Централната банка означи, че банковите институции на страната остават " неоспоримо мощни ".

Междувременно стана ясно, че Амар Ал Худайри, ръководител на борда на шефовете на саудитската Saudi National Bank, която от своя страна е най-големият акционер в Credit Suisse, подава, оповестява Българска телеграфна агенция. Новината идва след негови мнения, провокирали спад в акциите на швейцарската кредитна институция.

По-рано този месец Ал Худайри отговори " изрично не ", когато беше запитан дали Saudi National Bank ще продължи да поддържа преживяващата ликвидни усложнения Credit Suisse. След този отвод акциите на швейцарската банка паднаха до най-ниското си равнище в историята.

Saudi National Bank, която е 37% благосъстоятелност на суверенния фонд на Кралството, закупи почти 9,9%  дял в Credit Suisse за 1,4 милиарда франка предходната година, когато банковата институция изиска поддръжка за набиране на капитал.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР