Последните лъчи на септемврийското слънце огряват полската шир, недалеч от

...
Последните лъчи на септемврийското слънце огряват полската шир, недалеч от
Коментари Харесай

Царството на чушките: Кое е сръбското село, където се произвеждат 400 тона годишно?

Последните лъчи на септемврийското слънце огряват полската простор, близо до сръбското село Доня Локошница. Между узрелите кукурзи свети аленото благосъстояние на селото. Семейството на Ивица Стоилкович събира последните чушки от тазгодишната годишна продукция.
Снимка: bTV
" Селото ни се намира в Южна Моравия, на 15 км от град Лесковац. От дълго време поминъкът тук е единствено развъждане на чушки. Тези чушки са ми фамилно завещание. Отглеждаме този вид единствено тук. Всяка есен, през септември обираме чушките, нижем ги и кичим къщите си с тях. Цялото село става алено. Сушим чушките на слънце, с цел да придобият характерен усет Никъде по света няма село като нашето ", споделя Ивица Стоилкович.
Снимка: bTV
През септември в селото се носи мирис на печени чушки. Ивица се върти към огъня цялостен следобяд. От чушките ще направи айвар - най-известната сръбска разядка. Рецептата е загадка.
Снимка: bTV
Семейството му е едно от 200 семейства останали в Доня Локошница. Почти всички отглеждат чушки – 400 тона годишно. Основно за произвеждане на червен пипер – сладостен и пикантен.
Снимка: bTV
" Имаме и люти, и сладки чушки, като моментите в живота. Като падне цената на чушките - животът става по-лют. Животът ни не е изключително лек, само че в случай че работиш доста, ще имаш достатъчно… Тази година няма дъжд. Голяма суша е. Най-слабата ни година ", прибавя той.
Снимка: bTV
Всички в селото се молят за " киша " - сръбската дума за дъжд, с цел да спасят годината, тъй като както в миналото, по този начин и през днешния ден с броя на чушките се мери благосъстоянието на едно семейство. Стотиците нанизи към къщите държат фамилиите дружно.
Снимка: bTV
2020 година е плодорона за семейството на Ивица. Шестчленното му семейство съумява да създаде 30 000 кг чушки. Но поради пандемията пазарът става по-труден. Местните се тормозят, че поминъкът им замира поради хората, които напущат селото.
Снимка: bTV
" Младите от ден на ден напущат селото, не желаят да работят земеделска работа, избират офиси. Докато можем, ще поддържаме традицията, в случай че някой от децата ни остане на село, ще работим до последно, с цел да им оказваме помощ, само че в случай че не… дали ще продължим зависи и от цената, и от това дали ще има пазар, на който да ги продаваме ", споделя брачната половинка на Ивица, Виолета Стоилкович.
Снимка: bTV
Цената на една връзка чушки стига до 20 евро. 1 кг се продава за 5 евро на едро и сред 8 и 10 на дребно. А смленият пипер към 1 евро.
Снимка: bTV
" Никой не желае на 40 градуса да работи на равнищата. Аз в този момент изучавам в гимназия, откакто завърша ще забележим. Моите другари не са на село, нямат визия от тази работа. Повечето биха имали опция за работа в офис и то за дребна заплата. Това тук ме е научило да се боря и да се оправям и да съм устойчив във всеки един смисъл. Благодарен съм ", признава техният наследник Стефан.
Снимка: bTV
Всяко семейство ниже приблизително по 400 връзки с чушки. Но чушката не се дава елементарно.
Снимка: bTV
" Като нижа вечер, след това не мога да заспя, никак… от отмалялост. Като си легна, в мислите ми е единствено какво имам да свърша на сутринта. От 50 години отглеждаме чушки, всеки ден работим. Берем – нижем. Берем – нижем… ", споделя Мира Костич.
Снимка: bTV
Мира и Йован Костич са отгледали две дъщери сред полето и навеса. Имат към този момент и трима внуци. Но не са излизали от Доня Локошница.
Снимка: bTV
" Имахме площад, където се събираха младите. Разхождахме се за един час до площада и след това – назад у дома. Такова беше по наше време. Не сме видели различен живот… не можем да работим друго. Стари сме. Не можем да отидем в друга страна, тук сме се родили, тук си работим ", прибавя още тя.
Снимка: bTV
Има доста общо сред любовта и чушките, настояват хората на Доня локошница. Точно 9 месеца са нужни, с цел да видят плода на своя труд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР