Последните дни стана ясно, че засилващото се напрежение между Русия

...
Последните дни стана ясно, че засилващото се напрежение между Русия
Коментари Харесай

Испанска фрегата в Черно море. Кой е Блас де Лесо?

Последните дни стана ясно, че засилващото се напрежение сред Русия и Украйна, провокира реакцията на НАТО. Като евентуално гореща точка се преглежда Черно море. Именно това е задачата на SMNG-2, която в сходство със тактиката на Атлантическия блок би трябвало да обезпечи на НАТО нужният потенциал за незабавна реакция в съответната „ гореща точка “. В осъществяване на посочената тактика испанската фрегата „ Блас де Лесо “ се насочва от базата си до Ла Коруня за задача в източно Средиземно море и Черно море.
 
Самата фрегата е един от водещите кораби на испанските Военноморски сили, с дължина 146.7 м. и широчина в главната част на палубата 18.6 м. За съответната задача, тя пътува с главен екипаж от 180 души, като след това при Кадис ще се причислят още 18 специфични бойци с един хеликоптер „ Seahawk SH60 Bravo “  специализиран за битка с подводници.
 

 
Самата фрегата е фактически грандиозно оборудване, част от най-добре екипираните бойни съдове на испанската марина. Освен обичайното за подобен морски съд въоръжение от ракети с друго предопределение, торпеда и оръдия, фрегатата има големи разследващи и логистични благоприятни условия за електронно следене и прихващане, освен на други противников морски съдове, само че и на изстреляни ракети, в това число на стратегически балистични ракети, както и профилирана система за разкриване и заличаване на подводници от разстояние.

Испанската армада е измежду осемте най-силни военни флота в света

Фрегатата „ Блас де Лесо “ е част от в действителност внушителните военноморски сили на Кралство Испания, включващи 139 военни кораба и подводници и 65 профилирани самолети и хеликоптери, като част от Военноморски сили.

Испанските Военноморски сили имат бройка от 22 000 души бойци, сержанти и офицери, като тази бройка плюс броя, размера, техническата съоръженост и въоръженията на испанската армада я вършат една от осемте най-силни военноморски сили в света, способна да организира акции на процедура във всички точки на моретата и океаните.
С необикновен престиж се употребява испанската морска пехота с бройка от 5700 души, която е най-старата бойна морска пехота, основана като профилирана единица още на 27.02.1537 година от Карлос Първи. Нейното бойно кръщение след Реконкистата е в борби против флотилията на Отоманската империя и нейните северноафрикански съдружници, при Оран, Триполи, Тунис, Алжир,Тунис и именитата морска борба при Лепанто на 07.10.1571 година Тогава флотата на Свещената лига, в която съществена роля играят испанските кораби, моряци и морски пехотинци разрушава тотално флотилията на Отоманската империя, което е първо проваляне за турците, откогато те са завладели Балканите и Константинопол. Със сигурност най известния испански морски пехотинец в историята е Мигел де Сервантес. Авторът на "Дон Кихот " с е бори при Лепанто и губи лявата си ръка. От този миг нататък, за близо два века, XVI и XVII, Испанската флота ще господства в Западното Средиземноморие и Атлантика, а името "Великата Армада " ще стане нарицателно за голяма, само че неосъществена мощност.

Кой в действителност е Блас де Лесо?

Испански адмирал, 1689-1741, считан за един от най-великите капитани и най-хубавите стратези в морските борби и знак на изключителна смелост и неотстъпчивост. Роден в Пасая, в страната на Баските, трето от осем деца в семейство с обичаи, мъжете от генерации са служат във флота. Учи в морско учебното заведение, от 12 годишен е по корабите, на 14 взе участие в първото си стълкновение и още в младежките си години няколко пъти е тежко раняван. Губи в морска борба левия си крайник до коляното, дясната си ръка и едното си око, само че постоянно се връща на кораба. Автентичен факт, е че откакто вражеско гюле отнася част от крайници му, изтърпява самоуверено ампутация до коляното, без анестезия, осъществена на самата палуба в хода на борбата. Бързо се издига в морската подчиненост, като на процедура живее на бойните кораби от борба до борба в Средиземно море, Атлантика, Карибите, крайбрежията на Южна Америка. През 1723 към този момент е адмирал.
 

Паметник на Адмирал Блас де Лесо в Мадрид  
 
Най-голямата от неговите многочислени извоювани борби е тази при Картонена, Колумбия, която един път вечно стопира английските упоритости за завземане на Централна и Южна Америка. Тогава адмирал Блас де Лесо провежда защитата на града и пристанището с 3500 души, 62 стационарни оръдия и 6 кораба, против, против 30 000 англичани, 180 кораба  от които 53 бойни с 2000 оръдия, водени от адмирал Едуард Върнън. Резултатът от тактиката на Блас де Лесо е пагубен за англичаните. Те губят над 1/3 от живата си мощ, още толкоз са ранените, 1500 оръдия са извадени от строя, 6 кораба потопени, а 17 тежко развалени и са принудени да се отдръпват. Резултатът, Южна Америка остава зона на Испанско въздействие, а испанският език, просвета и цивилизация утвърждават континента като Латинска Америка. Самият адмирал Блас де Лесо почива малко след триумфа си, от безсилие. Испанският Крал Карлос Трети дава на сина му Блас Фернандо де Лесо купата Маркиз на Овиеко, като самопризнание за заслугите на неговия татко пред Испания и Короната. 
 
Настоящият правоприемник на купата е 8-мия Маркиз на Овиеко, Антонио Марабини Мартинез де Лехарса, инженер, експерт по планиране и създаване на летища. 
 

Последният  Маркиз на Овиеко
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР