Последните дни се разгаря невъобразима атака срещу европейското бъдеще на

...
Последните дни се разгаря невъобразима атака срещу европейското бъдеще на
Коментари Харесай

Асорти путинисти и съветски кратуни - това не е суверинитет

Последните дни се разгаря невъобразима офанзива против европейското бъдеще на България и опцията да се сформира евроатлантическо парламентарно болшинство.

Президентът Радев бави мандата и основава сцената, на която се вихрят разнообразни бурлески: " Иван Гешев и делата му на трупчета ", " Радостин Василев вижда истината, откакто му отхвърлят да е министър ", " превръщането на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов в един и същи човек ".
Проблем в изтеклия диалог има, само че той няма общо с българския суверенитет
В цялата тази вакханалия няма доста наличие, само че има повишен градус и обвинявания в изменничество. Като цяло русофилската и путиноидната част от българския политически набор се активизира като вагнеровците на Пригожин сякаш в отбрана на българския суверенитет. Основният им мотив е, че ПП-ДБ възнамеряват да сменят шефовете на българските служби и даже са водели някакви неофициални съвещания в посолства от НАТО и Европейски Съюз по тези тематики. Това уронвало българския суверенитет.

Проблем в изнесените от Радостин Василев кухненски диспути на Политическа партия, несъмнено, има. И той се състои в това, че самият Радостин Василев, а може би и други подводни камъни, са позволени в тази организация чак до управителните ѝ равнища. Друг проблем е наклонността на Кирил Петков и Асен Василев да се хвалят с това какъв брой добре са признати от сътрудниците ни в Европейски Съюз и НАТО. Наистина, за страната е неоспорим плюс, че с държавно управление " Денков-Габриел " вратите към еврозоната и Шенген ще бъдат отворени. Но Петков и Василев би трябвало да си дадат и сметка, че това не се дължи на някаква тяхна особена талантливост, а просто на грандиозната безполезност и некомпетентност на вероятните други възможности. Освен това, конфиденциалните диалози по тази причина са конфиденциални - с цел да не стигат до Гела, Мела и цялото село.

Нека да се върнем към " съдържателния " проблем за суверенитета обаче и да забележим за какво подобен в действителност няма. България е суверенна страна и сама взема решенията си. Едно от тях е да се пази дружно със страните от НАТО и Европейски Съюз. Това са съюзи на суверенни страни, които подсигуряват дружно детайли на сигурността и благоденствието си. Тъй като сме суверенна страна, никой няма да ни спре, в случай че решим да си назначим някой петоколонник за началник на службите или военачалник в армията ни. И сме го правили - до ден сегашен в София шетат " натовски " генерали, които путинофилстват, а сега и намерено приканват за отпор против парламентарно държавно управление. И тук не става дума за президента Радев.
За България е основно да има доверието на сътрудниците си
Въпросът е, че в случай че действаме по този начин и си слагаме петоколонници и асорти путинисти на основни постове, сами се изолираме в НАТО и Европейски Съюз. Постепенно секва обменът на информация, достъпът ни до взаимни стратегии се затваря и на процедура сами се слагаме във фризера. Точно от това страда нашият суверенитет, тъй като не може да се възползва от цялостните благоприятни условия за отбрана, които груповите системи за сигурност дават.

В този смисъл: няма нищо неоправдателно в това този, който се стреми да сформира държавно управление, да се пробва да обезпечи доверие сред българската страна и сътрудниците. Да не приказваме, че има и официални отговорности за координиране на политики в областта на сигурността, които няма по какъв начин да не се предшестват с по-неформални диалози и съгласуваност.

От нищо дотук не следва, че на България някой ѝ реди службите или ѝ подсказва кой да назначи в тях. Пак можем да си назначаваме който желаеме - руски кратуни, създадени от Държавна сигурност, бол. Да ги назначаваме си е наше суверенно право, което никой не ни е лишил. Само че да сме наясно: това няма нищо общо със отбраната на суверенитета на страната, а е просто тактика на мобилизираната до краен лимит пета колона. А от тази тактика българският суверенитет е най-сериозно застрашен.

Накратко, имаме два стратегически суверенни избора: да назначаваме в службите хора, които не будят възражения у сътрудниците и могат да станат мотор на интензивно взаимоотношение с тях. Можем да назначаваме и открити путинисти или скрити лимонки, на които никой в НАТО и Европейски Съюз няма доверие. И двете решения са суверенни, само че едното е положително и укрепва националния суверенитет, а другото е неприятно и го уронва в средносрочен проект.
Целта е ясна: да се саботира формулата " Денков-Габриел "
Цялата дандания към записа на Политическа партия в действителност цели да разколебае ГЕРБ да поддържат формулата " Денков-Габриел ", което Борисов към този момент няколко пъти направи. По дотук контрактуваната формула в това държавно управление няма да има повече министри от ГЕРБ, само че съставът му може да е малко по-различен от оповестените до момента разновидности. Това са детайлности, значимото е, че формулата дава най-малко девет месеца за страната да се успокои, да одобри бюджет и нужните ограничения за еврозоната и Шенген. Шансове и за двете има.

Същевременно в тези месеци ГЕРБ, а за какво не и Движение за права и свободи, ще получат опция - без да вземат участие в изпълнителната власт - да решат вътрешнопартийните си проблеми. Кой кого стреля, кой какво е откраднал, кой кого е гърмял или плашил. Иван Гешев е тяхна рожба, в този момент е и тяхна тъга.

Но с цел да бъдат улеснени, ще получат законодателни гаранции за обективен развой - и на досъдебно, и на правосъдно равнище. Това не е малко, тъй като те с съображение се опасяват от " бухалките ", знаейки доста добре по какъв начин и за какво са основани. Ако справедливият развой се окаже пералня - честита им баня, както се споделя. Все отново сме правова страна.
Прозорец има и не би трябвало да бъде затварян
Ако контрактуваните закони се одобряват, в случай че работа се прави, този модел с ротация и към този момент с министри от ГЕРБ ще може да изкара цялостен мандат. Ако не - ще следват други формати или избори.

Това не е идеално решение от никоя позиция. Но е по-добро от всички останали и няма смисъл да се губи време, изключително пък с " разкрития " от рода на тези от последните дни. Здравият разсъдък има прозорец, през който да пробие през идващите дни - здравите сили обаче напъват да го затворят.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР