Последните дни бяха противоречиви. Първо стартира масовата ваксинация. Както започна,

...
Последните дни бяха противоречиви. Първо стартира масовата ваксинация. Както започна,
Коментари Харесай

Време е за края на 60/40

Последните дни бяха спорни. Първо започва всеобщата имунизация. Както стартира, по този начин и спря – разбирай, че някой написа във фейсбук. В същото време е очевидно упованието на 1 март да отворят заведенията. Но до момента в който отворят, то взе, че потегли нова вълна на вируса. В това несъгласие сме към този момент близо година – коронакризата не бърза да си върви. Въпреки това, обстановката през днешния ден е друга от март/април 2020 година Незабранената стопанска система, в това число промишлеността, от дълго време не е в изискванията на непосреден форсмажор. За разлика от предходната пролет, през днешния ден наподобява, че на хоризонта има и решение – имунизацията върви постепенно, само че е ясно, че бройките единствено ще се повишават.

Извънредното състояние от 13 март 2020 година сложи огромна част от стопанската система на страната в изискванията на форсмажор. И въпреки промишлеността да не беше забранена/карантинирана в нито един миг, суматохата в Европа докара до краткотрайно затваряне на заводи, ограничавания пред стокообмена и така нататък Нарушените вериги на доставки означаваха, че български предприятия ще претърпят тежък удар в първите месеци на рецесията. Още в първите 10 дни на изключителното състояние към този момент имаше десетки образци за предприятия, които краткотрайно стопират работа.

Класическият образец би било дружество от аутомотив промишлеността, което създава съставни елементи за коли и в което работят над хиляди души. Този вид предприятия са част от веригата на доставки в аутомотив промишлеността и са изцяло подвластни от поръчките на огромните фабрики в Европа. Когато поръчките там изчезнат, предприятието тук затваря – даже няма потребност да имаме карантинни ограничения в страната, ударът от Европа се придвижва мигновено и у нас. Отчитайки, че рецесията е в действителност изключителна – не класическа финансова, а породена от чужд вирус, въпросът е какво да се прави по отношение на служащите в тези предприятия?

Всички тези служащи могат или да се наредят на към този момент рекордните опашки пред бюрата по труда и да получат своето обезщетение за безработица, или да има краткотрайна стратегия, която да ги резервира на работното им място. Последното евентуално разрешава на предприятията по-бързо да рестартират своята активност след нормализиране на обстановката – тъкмо това се случи с аутомотив заводите у нас апропо. Така се появи известното „ 60 на 40 “, което в действителност, в разнообразни форми, видяхме в цяла Европа.

Няколко неща следва да отбележим за родното „ 60 на 40 “. Първо, в нито един миг не е имало задълбочена полемика или някаква форма на консенсус по въпроса дали сходна стратегия е използвана във всяка рецесия. В един предстоящ свят без ковид, в случай че стане рецесия – както беше у нас през 2009-2010 година, би трябвало ли ни такава стратегия? Този вид финансови рецесии постоянно са резултат от натрупването на скрити опасности и надуването на балони, т.е. те по своята същина са и корективен механизъм – санкционират несъмнено държание и водят до промяна, в това число в вида претовареност на работната мощ. Изкуственото опазване на заетостта в браншове или предприятия, ударени тежко от „ класическа “ рецесия, може да бъде доста рисково – все едно да пазим зомби претовареност в строителството през 2009 и 2010 година, когато новите работни места ще бъдат на напълно друго място.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР