Последните часове на президентската надпревара в Турция стават все по-горещи, тъй

...
Последните часове на президентската надпревара в Турция стават все по-горещи, тъй
Коментари Харесай

Ердоган и Кълъчдароглу в последен опит да привлекат гласове

Последните часове на президентската конкуренция в Турция стават все по-горещи, защото Реджеп Тайип Ердоган се пробва да удължи 20-годишното си ръководство с още пет години.

В навечерието на втория тур на изборите в неделя противникът на опозицията Кемал Кълъчдароглу притегли гласовете на националистите, като обеща да експулсира милиони сирийски бежанци.

Президентът го упрекна в тирада на омразата и съобщи, че успеха на Кълъчдароглу ще бъде победа за терористите.

Кандидатът на опозицията изостана на първия тур с 2,5 млн. гласа.

Президентът е любимец, само че неговият противник счита, че разликата към момента може да бъде понижена - или от 2,8 млн. поддръжници на ултранационалистическия претендент, който остана трети, или от осемте милиона гласоподаватели, които не се явиха на първия тур.

Преди да приключат акциите си в събота вечерта, Ердоган означи годишнината от преврата през 1960 година с посещаване в мавзолея на екзекутирания министър-председател.

Това беше увещание на гласоподавателите, че през 2016 година той се е изправил против опит за прелом и че държавното управление ще бъде в сигурност в неговите ръце.

Съперникът му се срещна с група дами, наранени от икономическата рецесия в Турция, и даде обещание, че в случай че бъде определен, ще живее непретенциозно, а не в президентския замък.

В продължение на четири часа тази седмица господин Кълъчдароглу отговаряше на въпроси на публиката в канала в YouTube, наименуван BaBaLa TV. По последни данни предаването е достигнало 24 милиона гледания, а популацията на Турция е 85 милиона души.

Международните наблюдаващи настояват, че гласоподавателите може би са имали същински избор, само че че Турция " не е изпълнила главните правила за осъществяване на демократични избори ".

През последните шест години президентът Ердоган освен натрупа големи пълномощия, само че и потисна инакомислието, а политическите му съперници бяха хвърлени в пандиза, заключи Би Би Си.

В очакване на победа на Ердоган и по-нататъшна икономическа неустойчивост финансовите пазари реагираха с рекордно невисок курс на турската лира по отношение на $ в петък.

Търсенето на задгранична валута внезапно набъбна и чистите валутни запаси на централната банка минаха в негативна територия за първи път от 2002 година насам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg