Последната провокация на германската група Рамщайн - мъжка целувка на

...
Последната провокация на германската група Рамщайн - мъжка целувка на
Коментари Харесай

Целувката на Рамщайн, която скандализира цяла Русия


Последната провокация на немската група " Рамщайн " - мъжка целувка на концертната сцена - беше замислена като митинг против хомофобията. В Русия тя провокира скандал, а фотографията с целувката обиколи света.

Една от най-популярните немски групи " Рамщайн " провокира предходната седмица голям скандал в Русия. Китаристите Рихард Круспе и Паул Ландерс се целунаха на сцената на препълнения московски стадион " Лужники ". За стандартите на " Рамщайн " това не беше в действителност нещо изключително. " Рамщайн " е група, известна с провокационните си музикални видеоклипове, които включват подиуми от рода на симулирана екзекуция в концентрационен лагер или пък фрагменти от остарели филми на Лени Рифенщал, доверената режисьорка на Адолф Хитлер.

Само че от 2013 година в Русия категорично е неразрешено всичко, което би могло да се пояснява като агитация на хомосексуалността. Без да се съобразят с тази възбрана, " Рамщайн " провокира руснаците да премислят отношението си към ЛГБТ общността. Не всеки обаче беше подготвен да одобри това предизвикателство.

Още преди седмица към групата се развихри дребен скандал, откакто по време на концерт в полския град Хожув бандата развя флага на дъгата. Ден преди този момент по време на Прайд-парада в полския град Бялисток беше упражнено принуждение против членове на ЛГБТ общността. По-късно архиепископът на Полша назова гейовете и лесбийките “цветната чума ”. Въпреки че никой от членовете на " Рамщайн " не е заявявал принадлежността си към ЛГБТ общността, групата се възползва от свободата на художествено изложение и размаха на сцената флага на дъгата.

Целувката, която разбуни духовете и обиколи света

Групата постоянно притегля вниманието с провокативни актове на взаимност към разнообразни маргинализирани групи. Но този път " Рамщайн " отидоха прекомерно надалеч, като съзнателно нарушиха закона. Снимки на скандалната целувка обиколиха целия свят, защото музикантите споделиха в Инстаграм фотографията, под която бяха написали: “Русия, обичаме те ”. Независимо от голямата известност на " Рамщайн " в Русия, любовта им не е изцяло споделена, изключително в Кремъл.

Депутатът от партията “Обединена Русия ” Виталий Милонов, основен бранител на признатия през 2013 година закон за възбрана на хомосексуалната агитация, съобщи че в случай че " Рамщайн " си разрешавали да се държат по този метод, то против тази " аморална " група щели да бъдат взети ограничения. Милонов заплаши, че напълно ще забрани " Рамщайн " в Русия, без значение че концертът беше позволен единствено за лица над 18 години.

Противоречиви реакции

Подобни закани не стряскат обаче голямото болшинство от почитатели, които харесват метъл групата точно поради провокационните й изяви. По-малко от два дни след концерта в Москва фотографията беше събрала над 250 000 реакции в Инстаграм. И до момента в който мнозина утвърждават целувката сред двамата китаристи, някои консуматори се опасяват, че това ще има непредвидими последствия.

“Това беше страхотна част от шоуто. Господ няма да разреши да ви забранят поради такова нещо ”; “Такова държание не може да бъде целесъобразно единствено тъй като това са " Рамщайн ” " - гласят единствено част от спорните мнения в Туитър.

При " Рамщайн " провокацията е стратегия

Провокацията като стратегия

Независимо дали в този момент някои хора унищожават компактдисковете си с музика на " Рамщайн " в Русия, групата ни минимум не се смущава от случилото се. Да провокира сходни прочувствени реакции е част от имиджа на " Рамщайн ". В изявление за списание „ Ролинг стоун “ клавиристът Кристиан „ Флейк “ Лоренц изясни, че " Рамщайн " целеустремено търсят резултата на шока. " Искаме да предизвикваме, да раздвижваме хората. Това е противоположното на заниманието. Ако всички се интересуват единствено от заниманието, изкуството умира. " Изкуството на " Рамщайн " е обвързвано по-скоро с оспорването на открити обичаи и стандарти.

Докато групата се приготвя за идващия си концерт, в Русия са арестувани стотици деятели. Критичните са заставени да замълчат, а хората от ЛГБТ общността са преследвани без съществени учредения, единствено под давлението на политици, които съзнателно предизвикват хомофобията в обществото.

До наскоро деянията на еднополовата обвързаност не се смятаха за закононарушение в Русия. В началото на 2000-те съветският поп дует " Тату " (t.A.T.u.) стана прочут със своите части, възпяващи любовта сред лесбийки. Те имаха рекордни продажби.

Очевидно със своите провокации, които са доста повече от чист ПР ход, " Рамщайн " също съумяват да провокират полемики в Източна Европа.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР