Последната незавършена творба на акад. Светлин Русев – щрихи върху

...
Последната незавършена творба на акад. Светлин Русев – щрихи върху
Коментари Харесай

Последните щрихи, статив и палитра на акад. Светлин Русев остават завинаги в родния му Плевен

Последната незавършена творба на акад. Светлин Русев – линии върху каменна комбинация, представляваща самобитен параклис, към този момент е част от непрекъснатата експозиция на ХГ „ Илия Бешков ” в родния град на художника. Творбата беше превозена от с. Драгичево със единодушието на дъщерите на акад. Русев – Ралица и Милкана и със съдействието на предприемача Васил Антонов и Община Плевен.

Официалното разкриване на композицията събра на рождения ден в една от залите на галерията възпитаници, родственици, близки, другари и фенове на огромния създател. Общи мемоари и негови мисли споделиха порф. Кирил Мескин, Васил Антонов, Румен Петков, обрисувайки следата, която оставя акад. Светлин Русев в изкуството и сърцата на съвременниците.
Дъщерята на художника Ралица Русева описа за замисъла на последната творба на своя татко – композицията от гранитни блокове съставлява самобитен параклис с олтар. Щрихиран е разпнатият Исус, маркирани са и други древен претекстове, въодушевени от обичани икони на акад. Русев. В композицията участва и Ванга. Втъкана е концепцията за страданието, търсенето на светлината, успеха на положителното и силата на прошката, от които създателят се е интересувал изключително в края на виталния си път. Тук е и каменният метър, който той е държал в последния си мирис.
Сестри Русеви дават на галерията и чернова на текста за покана за идната авторска галерия на своя татко, която той по традиция прави на всеки собствен рожден ден и която не дочаква… Ралица Русева показа новата нейна и на сестра й концепция – в ХГ „ Дарение Светлин Русев ” да бъде подредена специфична зала с най-ценните произведения на художника, които те ще дарят.

Благодарност към всички, които имат заслуга композицията да бъде експонирана в Плевен, насочи и кметът Георг Спартански. Малцина са хората като акад. Светлин Русев, които освен са одарени с гений от Бога, само че и с задачата да бъдат визионери. Той извърши с достолепие тази своя задача и справедливо остава в нашата памет, акцентира Георг Спартански.
Последната палитра и последният статив на акад. Русев са изложени по волята на неговите дъщери в ХГ „ Дарение Светлин Русев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР