Посланията от Пекин към протестиращите в Хонконг са все по-заплашителни.

Посланията от Пекин към протестиращите в Хонконг са все по-заплашителни. ...

Пекин става все по-твърд към протестиращите в Хонгконг.


Посланията от Пекин към протестиращите в Хонконг са все по-заплашителни. Първо бяха показани пропагандни кадри на китайски войници, разположени в Хонконг и участващи в учения за градски боеве, които повече приличаха на гражданска война, отколкото на спасително-издирвателна операция или на овладяване на тълпи, а сега се появиха кадри на бронирана техника, струпвана по границата, пише британският в. "Гардиън".

Официалната реторика от Пекин също се изостря, два месеца след избухването на демонстрациите в Хонконг заради спорен закон за екстрадицията. Неотдавна властите порицаха протестите, определяйки ги като "терористични прояви", обещаха да отвърнат с "железен юмрук" и - което е може би най-тревожно - описаха протестното движение като "цветна революция", отбелязва изданието.

Китай разглеждаше продемократичните протести, избухнали в страни от бившия Съветски съюз в началото на века, най-забележителна от които беше Оранжевата революция в Украйна през 2004 г., като екзистенциални заплахи, на които трябва да се противодейства почти на всяка цена.

Поставянето на същия етикет върху демонстрантите предполага, че Пекин няма да се спре почти пред нищо, за да смаже протестното движение.

Може ли Китай да изкара войски по улиците?

Източник: mediapool.bg