Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на българската

...
Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на българската
Коментари Харесай

Турската посланичка: България се задейства първа след Азербайджан, това е много важно за нас

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на българската страна, на българското държавно управление и на българския народ за откровената поддръжка след нещастието, която претърпява страната й. Тя заяви, че България е била първата страна след Азербайджан, която е реагирала с помощ след първото мощно земетресение сутринта на 6 февруари.

" Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и сподели, че се активизират опциите, приготвят се военните самолети. Първата страна след Азербайджан, която се задейства, беше България, което е доста значимо за нас. Всички избавителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се провеждат акции. Скърбим доста, само че съм горда, че съм дипломат в една страна, която толкоз доста обича Турция ", сподели дипломат Секизкьок в ефира на.

На този стадий има потребност от избавителни екипи в градските региони, където има доста тежки вреди. България е от страните, които обезпечи подобен издирвателен и избавителен екип. Пристигат екипи и от други 40 страни.

Българският дипломат в Турция Ангел Чолаков сега е в региона на бедствието и персонално наблюдава избавителните интервенции, добави турската посланичка.

Тя заключи, че Турция претърпява небивало злополучие в историята на страната.

Относно мащаба на земетресението - 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е популацията, което е наранено. Десет са потърпевшите области, сподели още Айлин Секизкьок.

" Това са огромни области, чиито промишлен и търговски потенциал е доста огромен. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 здания са изцяло сринати. Над 15 000 са ранените досега. Боим се, че тези числа ще набъбнат и с паника чакаме това. Мобилизирахме всичките благоприятни условия. Турция е огромна и мощна страна, имаме огромен и висок потенциал, само че времето е извънредно неподходящо, извънредно тежки, зимни условия. Много е огромен магнитудът - две поредни трусове със мощ над 7 по Рихтер. Имаме потребност от поддръжка на интернационалната общественост ", сподели посланичката на Турция.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР