Посланикът на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия

...
Посланикът на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия
Коментари Харесай

САЩ с нови обвинения, Русия се надява на възстановяването на диалога

Посланикът на Съединени американски щати в Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи през днешния ден, че Русия може би е била на мястото на хипотетичната химическа офанзива в сирийският град Дума, „ манипулирайки доказателства”.

„ Това е нашето схващане. Руснаците може би са посетили мястото на офанзивата. Ние сме загрижени, че те са го трансформирали (мястото на атаката), с цел да попречат на следствието на ОЗХО”, съобщи Кен Уорд.

Експерти от ОЗХО още не са стигнали до сирийския град Дума, където, както се твърди, е било употребявано бойно отровно вещество. В събота Съединени американски щати, дружно с Англия и Франция, нанесоха удариха в Сирия поради химическата офанзива в Дума.

Вижте във видеото: Руска военна полиция патрулира в Дума

Съединени американски щати, Англия и Франция удариха Сирия

Путин: Русия осъжда нападението над Сирия

"Русия и Сирия още не са разрешили достъп до Дума.

Безпрепятственият достъп е сериозно значим. Русия и Сирия би трябвало да сътрудничат ", заяви в "Туитър " непрекъснатият представител на Англия в ОЗХО Питър Уилсън.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи, че екипът специалисти по химически оръжия няма по какъв начин да отиде на мястото на хипотетичната химическа офанзива без съответното разрешение от Организация на обединените нации. Той сподели, че задачата не е получила утвърждението на Департамента за сигурност и сигурност на Организация на обединените нации и по тази причина на екипа не е било обещано позволение да отиде в град Дума.

Питър Уилсън обаче опроверга това изказване на Рябков. Според него Организация на обединените нации е дала зелена светлина на инспекторите от ОЗХО да отидат на мястото на хипотетичната офанзива, само че те не са съумели да отидат в Дума, защото сирийското държавно управление и Русия не са дали гаранции за сигурността им.

Генералният шеф на ОЗХО Ахмет Юзюмджу удостовери, че задачата на ОЗХО още не е пристигнала в Дума, с цел да проверява хипотетична химическа офанзива от 7 април. "Участвалите в подготвителните срещи в Дамаск сирийски и съветски публични представители са уведомили екипа, че към момента би трябвало да се решат някои проблеми със сигурността преди да се отиде в града ", сподели Юзюмджу на съвещание на Изпълнителния съвет на ОЗХО.

Екипът от девет специалисти на ОЗХО, който сега е в Дамаск, би трябвало да бъде позволен в Дума допустимо най-скоро, добави той.

Междувременно сирийските управляващи са предложили да провеждат изявленията с 22-ма очевидци в Дамаск.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиняванията, отправени от американския представител в ОЗХО

Гарантирам, че Русия не е правила никакво разчистване на това място, акцентира Лавров.

Лидерите на Съединени американски щати, Англия и Франция се базират на данни от медиите и обществените мрежи, говорейки за хипотетичната химическа офанзива в Сирия, сподели Лавров в изявление за Би Би Си.

Представители на съветския център по помиряване на враждуващите страни направиха на 9 април щателна инспекция на мястото на въпросната офанзива в Дума и не откриха там следи от потребление на химическо оръжие, отбелязва ТАСС.

Отношенията сред Русия и Запада в този момент са по-лоши, в сравнение с по време на Студената война, защото по-рано действаха каналите за връзка сред Москва и западните страни, обзети в този момент от русофобия, уточни Лавров. "Тази русофобия в този момент наподобява на опит за геноцид посредством наказания ", акцентира той.

Руският външен министър изрази вяра, че хората на Запад, в това число тези, които са на власт, схващат заплахата на това състояние.

Кремъл съобщи, че към момента се надява на възобновяване на разговора с Вашингтон,

макар "всички вреди ", които са понесли.

"Надяваме се с времето, когато американските ни сътрудници уредят вътрешните си проблеми, да стартира разговор, макар вредите, които понесоха двустранните връзки по виновност на Вашингтон ", сподели пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той също дефинира като "неоснователни " обвиняванията, че Русия попречва достъпа на Организацията за възбрана на химическите оръжия до сирийския град Дума.

Москва счита американските наказания за форма на нечестна конкуренция и ще им отговори в сходство с ползите на Русия, добави той.

"Санкциите против Русия се трансформират във фиксидея. Все още считаме тези наказания за противозаконни и сме уверени, че всеки икономист може да види в тях открит опит за изтласкване на съветски компании от международните пазари ", сподели още Песков.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР