Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова възнамерява да постави

...
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова възнамерява да постави
Коментари Харесай

ТАСС: Русия може да закрие посолството си в София

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова има намерение да сложи пред съветското управление въпроса за закриване на посолството в София. Това се споделя в особено послание на съветския посланик към българските жители, публикувано в петък.

" За страдание нашият зов към българското външно министерство беше подценен. Във връзка с това неотложно имам намерение да слага пред управлението на моята страна въпроса за закриване на съветското посолство в България, което неизбежно ще докара до закриване на българската дипломатическа задача в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последствия от тази стъпка е на държавното управление на Кирил Петков ", сподели дипломат Митрофанова.

В четвъртък съветският дипломат изпрати нота до българското външно министерство с искане да бъде анулирано решението за оповестяване на 70 чиновници на съветските дипломатически задачи в Република България за личност нон грата и неприемливи лица, като уточни, че то има " невиждан, оскърбителен, безусловно голословен и провокативен темперамент, който подкопава основите на нашите връзки ".

Служебният министър-председател Кирил Петков в отговор на журналистически въпроси уточни, че " никой посланик не трябва да слага ултиматуми на България ". Той също по този начин означи, че в съветското посолство остават 43 дипломати, което е задоволителен брой, и изрази вяра, че връзките с Русия ще се развиват.

Във вторник българското управление разгласи решение за експулсиране на 70 съветски дипломати и механически личен състав от съветското дипломатическо посланичество, които са оповестени за личност нон грата. Включително членовете на техните фамилии, към 200 души би трябвало да изоставен страната до 3 юли, а работата на съветското посолство в България и генералните консулства е блокирана. /БГНЕС и ТАСС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР