Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан откри в Карлово

...
Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан откри в Карлово
Коментари Харесай

Ирит Лилиан: Открията на Израел идват от мечтите на...

Посланикът на Израел в България Ирит Лилиан откри в Карлово галерия „ Израелски открития и разработки, трансформирали света ”. Изложбата  е отдадена на  70 години от основаването на Държавата Израел. Нейно превъзходителството  бе посрещната от кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Той  представи комплекс „ Старинно Карлово ”  и културните забележителности на Карлово. Кабаиванов предложения Ирит Лилиан на Празника на розите, който тази година ще бъде на 24 май. От нейна страна кметът получи покана за присъединяване  в  семинар, който  се организира във Варна и е обвързван с оказването на  медицинска помощ при терористични  актове, естествени бедствия и повреди. Заедно със брачна половинка на дипломат Лилиан Кабаиванов разиска  възможността български производители  на рози, лавандула и други етеричномаслени култури да създадат контакт с такива производители от Израел, както и български аграрни производители да участват на  световна галерия на агрокултури в Израел. 

- Ваше Превъзходителство, на какво съгласно вас се дължи прословутата съобразителност, блян към иновативност и талантливост  на евреите.  Това ген ли е, или е въпрос на образование?

-Да, вие сама дадохте отговора. Ние развиваме иновативността в нашите гени. Въпросът е по какъв начин да развиваш и използваш тази наклонност.  Отговорът на този въпрос в действителност е в образованието. Образованието за благополучие  е доста значима полезност в еврейската традиция и у еврейския народ. Еврейският народ  е минал 2000 години в гонения, трябвало е да откри метод да оцелее, от време на време във враждебна среда. И  това  налага в действителност евреите да бъдат постоянно новаторски. Когато  преди към век първите пионери са пристигнали  от Европа, с цел да сложат началото на Държавата Израел,  те са пристигнали с фантазията да открият земята, богата на мляко и мед, а в действителност там не е имало даже вода. Но даже е и да е имало мляко и мед, без вода не са могли създадат сирене да вземем за пример. Израел в този момент е една от най-успешните страни, в доста сфери  е водеща. И това се реализира  благодарение  на обстоятелството, че хората са доста изобретателни, креативен  настроени. И  това е по този начин посредством  на страната, която влага доста в науката, технологиите.  В тази галерия да вземем за пример  ще  видите по какъв начин може да се употребява дъхът  ни, с цел да се направи тест за здравословното ни положение. 

- Сега страната подкрепя образованието, само че в действителност - обратно във времето,  как са се формирали полезностите на еврейския народ?

-Евреите са били разпръснати из целия свят, само че постоянно са следвали написаното в една книга и тя  е Стария завет.  Ние знаем нашата история, къде са нашите корени и в продължение на 3000 години нашият народ е мечтаел  как ще се върнем в нашата земя и това стартира да се случва  в края на 19-и век посредством една  идея, която бе развита от еврейския народ в Европа. Това е  ционисткото придвижване. И еврейският народ стартира да се връща в земята на Израел. 

- За вас кое е най-ценното изобретение на еврейския народ  в региона на науката,  медицината, техниката, технологиите?

-Много сложен въпрос. Защото всяко от изобретенията  е асъдействало доста за нашия свят.  И нашия свят, човечеството, се нуждае от този принос.  Искаме да живеем по -здравословно, да сме по-здрави,  искаме да имаме по-добро  земеделие, желаеме да стигнем  до звездите. И всички  тези открития идват от фантазиите на човечеството. Затова всяко едно от тези изобретения ни придвижва още една крачка напред към постигането на тези фантазии на човечеството.

- Как през днешния ден Държавата Израел подкрепя развиването на науката, технологиите и изкуствата? 

-В Израел имаме седем държавни университета. Има доста тласъци, които се дават на учени, на компании още  в първите им стъпки. Тези тласъци се оферират от Министерството на стопанската система, с цел да на насърчат  хората да реализират своите планове, своите хрумвания, които се разискват в университетите.

9 Има най-малко две генерации евреи, които са доста свързани с България. Вие чувствате ли  тази връзка? Ценна ли е тя за вас персонално?

-Като дипломат на  Израел в България одобрявам доста персонално тези връзки.   Скоро публично ще отбележим 75 година от спасяването на българските евреи, на евреите,  които са живели в България, и депортирането на евреите, които са живели в окупираните територии в Македония и Тракия  и които са били изпратени в концлагерите. От една страна усещаме,  че имаме огромен дълг към България, и считаме,  че тази взаимност  между българския  и израелския народ е в основата на положителните връзки сред нашите две страни.  За нас българският народ е доста безценен.

- Защо избрахте  за тази галерия  Карлово?

-Тази галерия пътува  в момента из България и ние имаме вяра, че всеки един човек от България  заслужава да я види. Особено  много  искаме младежите да я видят и да бъдат въодушевени. Това се отнася  и за младежите от Карлово като по-малък град. Нека да дойдат, да видят, да задават  въпроси. Може пък идващият притежател на Нобеловата премия да пристигна от Карлово.

- Какво  ще пожелаете на българските  младежи, с цел да реализиран  предприемчивостта, находчивостта,  защо не и  гениалността, която  носят евреите?

-Доведете децата да видят тази галерия, насърчавайте ги да мечтаят и в никакъв случай не възразявайте  на техните хрумвания. Ще кажа на децата и младежите:  Учете, учете, учете.  Вярвайте на вашите учители, уважавайте ги, само че ги предизвиквайте. Задавайте въпроси. Мечтайте за  вашето бъдеще и го сбъднете!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР