Посланик Елеонора Митрофанова категорично не уважава България. Това смята министърът

...
Посланик Елеонора Митрофанова категорично не уважава България. Това смята министърът
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Митрофанова категорично не уважава България,поведението ѝ е недопустимо

Посланик Елеонора Митрофанова изрично не почита България. Това счита министърът на защитата в оставка Драгомир Заков.

„ Поведението на съветския дипломат у нас е неприемливо. Не е това методът да се води дипломация. Сигурен съм, че съветската дипломатическа работа има много професионални дипломати, които биха представлявали много по-успешно съветската страна у нас ”, сподели Заков.

Според него дипломацията сред София и Москва няма да бъде прекъсната .

„ Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на съветското управление да затвори задачата у нас. Моят опит и мнение, е че сходно деяние е във щета на страната, която затваря посолството. Не имам вяра съветската страна да вземе сходно решение. Дори това да стане, единствено по себе си не значи разкъсване на дипломатическите връзки ”, разясни военният министър в оставка.
По думите му е добре да се намерения дали представителят на Русия у нас да не бъде заменен.

„ Всеки един посланик, без значение от държавната политика, която следва, би трябвало да почита приемащата страна. Имаше доста случаи, в които Митрофанова можеше да бъде оповестена за личност нон грата. Затварянето на съветското посолство ще бъде във щета на съветските жители у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от съветска страна, то тогава ще страдат българските жители там ”, сподели още Драгомир Заков.
Той разяснява и проблема към изгонените от България 70 съветски дипломати. Според него това не е ексцентрична процедура в дипломацията.

„ Да, броя наподобява огромна, само че на фона на огромния брой съветски представители у нас, не е нещо кой знае какъв брой съществено. Ако има данни, че тези съветски жители са правили дейности, които са в прорез с дипломатическата процедура, решението е резонно. Щом ДАНС са дали лист, очевидно е по този начин ”, разясни министърът на защитата в оставка.

Той разгласи, че към момента не е получил покана за присъединяване в новия кабинет.

„ Все още не сме стигнали да разясняваме състав на държавното управление. Трябва да се организира диалог какви политики ще се водят. До този миг с мен не е разговаряно за присъединяване в идващ кабинет. Поел съм отговорност и считам, че тя още важи ”, изясни Заков. Според него решението Асен Василев да бъде номиниран за предстоящ министър председател е вярно.
Той добави, че има риск доставката на изтребители F-16 да бъде забавена още, в случай че се стигне до нови избори.

На въпрос даваме ли оръжия на Украйна, той разяснява следното:

„ Нямам информация. Обикновено крайната дестинация е тази, която написа в документите. Оттам нататък страната, която получава оръжието, има отговорността да съблюдава избрани правила. Украйна е жертва и би трябвало да бъде подкрепена ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР