Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина

...
Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина
Коментари Харесай

Възможно е ново поскъпване на олиото

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на неналичието на суровина поради неприятната годишна продукция от 2020 година. Възходящ тренд на цената се следи от август насам - имаше първо повишаване до 2.80-3.00 лева, последва още едно повишаване с 15-20 стотинки и сега сме на равнища 3.10-3.20 на едро. Това изясни в студиото на "Денят стартира " по Българска национална телевизия ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.
По думите му на интернационалните тържища се следи "денивелация близо 1000 $, което по никакъв начин не е малко ".
"Това е най-много поради международния дефицит на слънчогледово зърно и неприятната годишна продукция ", акцентира той.
Според него се чака още един постъпателен тренд, само че повишаването няма да е доста поради прогнозите за много добра годишна продукция.
В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов означи, че през последните 2 години при всички типове потребители на земеделска продукция за преправка, цената на труда внезапно се е покачила.
"На процедура имаме безусловно обективната потребност от повишаване на цената. На фона на увеличение на разноските на въпросните преработватели, смяната в цената на хляба е незначителна ", изясни той и добави, че това повишаване не буди паника, тъй като приходите в сектора са нарастнали с повече от 70%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР