Пощенска марка със снимката на  с бял гълъб в ръце, запечатала

...
Пощенска марка със снимката на  с бял гълъб в ръце, запечатала
Коментари Харесай

Нова марка с лика на Гагарин валидираха Български пощи

Пощенска марка със фотографията на  с бял гълъб в ръце, запечатала момент от визитата му в България, бе валидирана в Централната поща в Пловдив. Специалното лимитирано издание е отдадено на 60-годишнината от. 
Новата марка е с много висока филателна стойност - тя е в комплект пощенска марка в блок и специфичен пощенски щемпел и е в стеснен тираж. " Издадени са общо 3600 блока като 1800 от тях са на гумирана хартия с перфорация и 1800 - на елементарна хартия без перфорация. Ако филателистите събират комплекти, имаме 1800 комплекта, което прави марката забавна и рядка ", уточни за основният изпълнителен шеф на Български пощи Деян Дънешки, откакто пусна новата марка в приложимост.
Той посочи, че фотографията на Гагарин с гълъба в ръцете му, е от визитата му у нас в 1961 година и е една от най-известните му. " Тя е снимана тук в Пловдив, означи Дънешки ".

Художник на новото филателно издание е Люба Томова.
" Правили сме и други марки, свързани с Гагарин – в 1966 година имахме марка по случай 5 години от полета, в 1971 – за 10 годишнината. Общо взето тематиката с космонавтиката е много известна в българската филателия. В последните години издадохме марки и за българските космонавти Георги Иванов и за Александров Александров ", уточни още Дънешки.
 60 години от първия полет на човек в Космоса (ВИДЕО) 60 години от първия полет на човек в Космоса (ВИДЕО)
На 12 април 1961 година, в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излетява от космодрума Байконур на космич...
Новата пощенска марка с лика на Гагарин бе пусната в приложимост на гала в Централната поща в Пловдив в наличието на художника на изданието Люба Томова и ръководителя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев и протече при огромен интерес. Заради пандемията, валидирането не можа да се реализира на 12 април - деня на полета на Гагарин и специфичната марка се пуска с малко забавяне в този момент.
Помолен да разяснява цената на новата марка, ръководителят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев сподели пред, че когато и изданието е в дребен тираж, ползата е забележителен, тъй като не стига до всички колекционери да вземем за пример на тематика " Космос " или тези които вършат сбирки за България в последователност и цената на такива марки нараства. По думите му, това е една добра облага за част от колекционерите, които си продават марките, а за другите е една добра инвестиция за децата.
" Това е едно от изданията с минимален тираж, което го прави по-ценно, още повече, че темата  за Гагарин – първият космонавт в света, е забавна и доста страни направиха марки във връзка 60-годишнината от полета му и който желае да има цялостна сбирка от марки и блокчета за 60-годишнината, ще търси и българското издание ", означи още ръководителят на Съюза на филателистите. 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР