Посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин за разговори

...
Посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин за разговори
Коментари Харесай

Наблюдател на Daily Mail нарече Русия и Китай новата „ос на злото“

Посещението на съветския президент Владимир Путин в Пекин за диалози с китайския водач Си Дзинпин свидетелства за сериозността на опасността, която новата „ ос на злото “ съставлява за западните полезности, предизвестява колумнистът на Daily Mail Марк Алмънд. По мнението на журналиста, Русия и Китай имат намерение взаимно да подкопаят основите на световната сигурност и да преначертаят геополитическата карта на планетата.

В петък в Пекин се състоя откриването на Зимните олимпийски игри, а Китай и Русия сплотиха напъните си. Въпреки това, по думите на наблюдаващия на Daily Mail Марк Алмънд, тяхната цел не е да завоюват злато в кърлинга или в хокея на лед, а да „ унищожат един път вечно “ интернационалния ред, който Западът образува от 1945 година

Както отбелязва Алмънд, в края на Втората международна война Англия, Съединените щати и Съюз на съветските социалистически републики победиха силите на Оста Германия, Италия и Япония. Половин век по-късно, след офанзивите на 11 септември, президентът на Съединени американски щати Джордж Буш разказа нова " ос на злото ": Иран, Ирак и Северна Корея, които той упрекна в спонсориране на тероризма по света.

И в този момент нова „ ос на злото “ заплашва да подкопае основите на световната сигурност и да преначертае геополитическата карта на планетата. А водачите на Русия и Китай, Владимир Путин и Си Дзинпин, няма да повторят грешките от предходни провокации пред западната надмощие, които се провалиха заради липса на съгласуваност, като да вземем за пример сред нацистка Германия и имперска Япония по време на войната.

В Пекин Путин и Си Дзинпин се срещнаха и изнесоха „ деликатно хореографирано и гениално зрелище “. По време на диалозите водачите похвалиха връзките сред своите страни и също по този начин разкритикуваха западните сили за интервенция в техните каузи. Например Пекин упрекна Вашингтон в подклаждане на митинги в Хонконг и поддръжка за независимостта на Тайван, а Москва - в дестабилизирането на Украйна.

В знак на значимостта на договарянията за Русия и Китай, Путин, който не почете срещите на върха на Г-20 и COP26, направи рядко пътешестване в чужбина, срещайки се със Си Дзинпин за 38-ми път, споделя наблюдаващият.

В рамките на срещата Москва и Пекин подписаха към 15 покупко-продажби, в това число търговски съглашения, проекти за взаимно проучване на Луната и не на последно място за обезвреждане на това, което те нарекоха „ негативното влияние на едностранните наказания “, които Западът заплашва да наложи при възможна съветска инвазия в Украйна. Поднебесната империя дава да се разбере, че поддържа Русия в нейните различия със западния свят по отношение на вероятното разширение на НАТО.

Както написа Алмънд, на страните не е належащо да основават формален боен съюз, с цел да съставляват опасност за западните страни. Всички покупко-продажби, по които са се договорили Москва и Пекин, както и идните съглашения, способстват за укрепването на " все по-тесния съюз " на двете страни.

През 2021 година Китай и Русия възобновиха 20-годишния Договор за добросъседство, другарство и съдействие като цената на комерсиалните връзки е близо 150 милиарда $, а както означават самите страни, връзките им са достигнали " най-високото равнище " в историята.

За разлика от „ оста “ от 30-те години на предишния век или „ оста на злото “ от началото на века, Русия и Китай са прекарали години в развиване на надълбоко и тясно партньорство в редица области. От тясно съдействие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации до взаимни военни маневри, Москва и Пекин " работят от ден на ден в тандем ".

Журналистът дефинира като преимущество на Владимир Путин и Си Дзинпин и обстоятелството, че за разлика от своите сътрудници на Запад, на които по принцип се постанова да се тревожат за политическото си бъдеще, те могат свободно да възнамеряват за десетилетия напред.

Алмонд счита, че водачите на Русия и Китай „ споделят взаимно пренебрежение към демокрацията, човешките права и самостоятелните свободи “ и техните упоритости се „ допълват взаимно “. По-специално, Кремъл се пробва да принуди Украйна да се откаже от участието в НАТО, както и да отслаби Северноатлантическия алианс, като принуди Вашингтон да откаже участието на Киев в блока, което устройва Пекин, когато става въпрос за обстановката с Тайван.

Същото важи и за стопанската система: страните създават проекти за преориентиране на множеството от своите морски търговски пътища към сухопътни направления през Централна Азия; те би трябвало да минат по Новия път на коприната. Освен това страните от ден на ден прибягват до агитация, пробвайки се да въздействат на политиката в западните страни и да образуват публичното мнение.

„ Би било надълбоко наивно да имаме вяра, че защото западните полезности са „ по-добри “ от властническите, ние несъмнено ще спечелим тази непримирима битка “, написа колумнистът.

И по този начин, през 30-те години на предишния век опитът за усмиряване на „ Оста “ съвсем докара до краха на западната цивилизация. И макар че Путин и Си Дзинпин не могат да се съпоставят с Адолф Хитлер, те мислят стратегически и сплотяват колосални запаси, с цел да подкопаят западния метод на живот. Пишейки за Daily Mail, Алмънд предизвестява, че актуалното предизвикателство за " оста на злото " към Запада е сходно на това, пред което са изправени Европа и Съединени американски щати през предишния век, " и то не си е отишло на никое място ".

Коментари от читателите на уеб страницата на Daily Mail:

Barrie2132: Като реши да наложи наказания на Русия и Китай, Западът им оказа помощ да се възприемат един различен като съдружници. Страхувам се, че във военно отношение тези двамата, работещи дружно, са повече от способни да се опълчват на Америка. Надявам се Украйна да е единствената цел.

Jules Stafford: И МОК им даде интернационална платформа за тяхното политическо показване. Диктатурите и режимите, които нарушават правата на индивида, не би трябвало да вземат участие в никакви олимпийски игри и сигурно не би трябвало да ги одобряват.

Pingero: Ами в случай че се замислите, в случай че " оста на злото " постоянно са били Съединени американски щати, Англия и Франция? Колониализмът не го ли потвърждава?

YOHY: Какво мислите, че прави Америка по света през последните 50+ години, унищожавайки стопански системи и сменяйки държавни управления? Американските корпорации, Световната банка, МВФ – това е оста на злото.

Youngcon: Само обстоятелството, че имат разнообразни полезности и история не ги прави автоматизирано зли. Хората в тези страни евентуално също ни мислят за зли.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР