Посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас беше историческо.

...
Посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас беше историческо.
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Посещението на Зоран Заев у нас беше историческо



Посещението на македонския министър председател Зоран Заев у нас беше историческо. За два дни, в които беше тук, той имаше срещи с президент, министър председател, министри. Това сподели вицепремиерът министърът на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила в ефира на БТВ.

„ Посланието беше доста ясно – България ще оказва помощ, когато й се потърси помощ. Беше обещано обръщение, че Македония желае да въври по пътя на европейската интеграция. Какво докара 26 години до капсулиране на Македония и задълбаване в непатриотичните неща? Посланието на двамата министър председатели е да честваме дружно историята си. Това е европейският метод “, добави тя.

За Захариева е непонятен негативизмът на някои хора по тематиката. „ Никой не отхвърля, че имаме обща история с Македония. Договорът за добросъседство е алегоричен. Това, което направиха двамата министър председатели е още по-символично. Ангажиментът дружно да честваме други исторически дати, които свързват двете страни. България призна първа януари месец 1992 година Македония. Не желаеме нищо по-различно от това, което имаме в контракти с други страни “, акцентира вицепремиерът.

„ Никой не отхвърля тяхната еднаквост. Това е обръщение към техните жители. Малко повече самочувствие. За страдание, няма да им е елементарно “, разяснява Захариева.

За произходът на българската писменост и изказванието на съветския президент Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, че тя идва от македонските земи, Захариева съобщи, че това са неуместни неща. „ Неслучайно министър председателят отхвърли да одобри Карпов. Имаме ли интерес още 26 години да продължаваме по същия метод? В Русия пишат на кирилица. Как да се изключва приносът на България? Не мисля, че и Зоран Заев го изключи. Ясно е кой е основал глаголицата и от къде е тръгнала кирилицата. Имаме самочувствие и не мислим, че някой може да оспори приноса на България във връзка с кирилицата “, акцентира тя.

Във връзка с отправената покана от страна на президента Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила към съветския президент Владимир Путин да посети България на 3 март, Екатерина Захариева уточни, че Радев има право да го кани. „ Не знам дали има формален отговор. Ако Путин пристигна, ще го посрещнем. Това са си диалози сред президенти. Аз не съм била на този диалог “, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР