Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, въпреки издадената

...
Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, въпреки издадената
Коментари Харесай

Няма да има нов световен ред, но вече няма да зависи само от един

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, макар издадената няколко дни по-рано от Международния углавен съд (МНС) заповед за арест на Владимир Путин удостовери, че за Китай връзките с Русия са главен приоритет. Независимо, че решенията на съда в Хага нямат никаква юридическа стойност за страни, които не са членове на МНС, каквито са Русия и Китай, решението за арест на Путин е политически отрицателно за Москва, само че отрицателно и за развиването на възможен кротичък развой в Украйна. Това решение лимитира опцията за каквито и да било контакти на най-високо ниво на съветския президент с представители на страни от Западна Европа, сподели Любомир Кючуков, зам. министър на външните работи от 2005 до 2009 година Той посочи, че Съединени американски щати също не са членове на МНС и напомни случай от преди 3 години, когато съдът в Хага стартира следствие на американски военнослужещи поради дейностите им по време на войната в Афганистан. В отговор Вашингтон наложи наказания на съда и е забрани достъп до Съединени американски щати на проверяващите прокурори.

След края на Студената война, ставаме очевидци на вторична наклонност към двуполюсност на света, в която битката за световно водачество в този момент е сред Китай и Съединени американски щати, сподели Кючуков. През последните години тя напусна полето на икономическото и комерсиалното съревнование и стана всеобхватна, като погълна политиката, сигурността и интернационалните организации. Според него това е дълготраен развой, който ще дефинира динамичността на интернационалните връзки през идващите десетилетия. А Русия, в изискванията на война в Украйна, е подвластна от Китай, който стана главен канал за реализация на съветските енергоресурси и достъп до международните финансови пазари. От друга страна, добавя дипломатът, войната в Украйна " достави " Съединени американски щати и Китай със мощни, само че подвластни от тях съдружници, каквито в този момент са Европа и Русия.

Любомир Кючуков цитира отчет обвързван с интернационалната военна помощ за Украйна съгласно който, България изпреварва всички огромни европейски страни и се подрежда незабавно след Съединени американски щати, Полша и трите балтийски страни.
Защо е невероятно Москва и Пекин да изградят нов международен ред? Каква е повода китайският кротичък проект за Украйна да се пренебрегва? Коя е идната евентуална " гореща точка " на конфликт в света? Върви ли светът към война?
Отговорите на Любомир Кючуков, гледайте в политическия подкаст " Директно в новините " със Стефан Кунчев.



Визитка

Любомир Кючуков е посланик от кариерата. Заместник-министър на външните работи от 2005 до 2009 година в кабинета на Сергей Станишев. От 2009 до 2012 година е дипломат в Лондон. От 2012 година е шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР