Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше

...
Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Кьовеши очаква да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи у нас

„ Посещението на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши в България беше напълно работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси отвън проблематиката, засягаща нейната активност. Най-важният резултат от тази аудиенция беше, че ще започва бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори ". Това съобщи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов пред Нова теливизя. 
 „ Добре е, че се засегнаха и някои други тематики, които засягат правната система на България. Например за профилираното правораздаване, което излиза наяве, че е повече политически, в сравнение с юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските управляващи ", сподели още той.
По думите му констатация на Лаура Кьовеши е, че профилираното правораздаване е ненужно и че дали ще го има, зависи повече от предлагането на министъра на правораздаването, на държавното управление и на Народното събрание.
  " Тя категорично съобщи, че се преследват избрани закононарушения. Няма лист от хора, които би трябвало да понесат отговорност, само че би трябвало да се знае, че е належащо да има инспекции и следствие по високите етажи на властта и те би трябвало да завършват бързо и с явен резултат ", уточни Стоилов.
  " От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура, само че може би занапред ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание ", добави още той.
 „ Това, което тя чака, е да има съдействие както с Прокуратурата, по този начин и с други органи в България, в това число и с такива от системата на Министерство на вътрешните работи. Според мен това е вярно, тъй като колкото епо-задълбочено е това съдействие, толкоз по-добре ”, разяснява служебният министър на правораздаването.
Той съобщи, че Министерството на правораздаването към момента не е получило от Специализирания съд и Специализираната прокуратура данните, въз основа на които да направи разбор на тяхната работа. 
 Янаки Стоилов: Сами ще създадем разбор на спецпрокуратурата Янаки Стоилов: Сами ще създадем разбор на спецпрокуратурата
Министерството на правораздаването ще изиска информация от всички органи, които имат отношение към спецпрокуратурата – единствено обстоятелства, за...
" От това ще проличи дали има подготвеност за взаимоотношение от тези органи с Министерството на правораздаването, сподели той. Стоилов реши ведомството да изготви личен разбор на работата на двете структури откакто Висшият правосъден съвет си сложи тримесечен период за това, до момента в който съгласно Стоилов идващото Народно заседание ще има по-рано потребност от данните. В предходния парламент решението за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата мина в комисия, само че депутатите се разпуснаха и не стигна време да бъде разисквано в пленарната зала. Стоилов разгласи на 20 май, че ще изиска данните ".
" Най-доброто е Министерството на правораздаването да може да даде такива данни на идващия парламент, тези въпроси би трябвало да се разискват без ограниченост и преднамереност ", сподели Стоилов.
По думите му инспекцията в арестите и пандизите не е дала спомагателни данни за случая на принуждение над арестуван предприемач, огласен преди месец от агробизнесмена Светослав Илчовски. Установени са обаче няколко други случая на принуждение, по които ще бъдат подхванати дейности.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР