Посещават се гробовете на починали близки и приятели, за да

...
Посещават се гробовете на починали близки и приятели, за да
Коментари Харесай

Черешова задушница e

Посещават се гробовете на умряли близки и другари, с цел да се уважи паметта им
Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва ден преди огромния християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е обвързвана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.

На този ден Православната черква прави особено свещенодействие в памет на умрелите християни. Общата панихида е позната като Черешова задушница. На този ден посредством богослужението в църквата измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, тъй като телесната гибел не прекъсва единството сред вярващите.

Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на околните си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с алено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР