Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра се завръща на 26

...
Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра се завръща на 26
Коментари Харесай

Хореографът Марко да Силва Ферейра представя новия си спектакъл на ONE DANCE WEEK 2023

Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра се завръща на 26 май в Пловдив с новата си театрална продукция C A R C A Ç A / CARCASS. С неговия театър BISON се закри изданието на през 2022 година

 Португалската звезда на танца Марко да Силва Ферейра закрива ONE DANCE WEEK Португалската звезда на танца Марко да Силва Ферейра закрива ONE DANCE WEEK

C A R C A Ç A / CARCASS

На португалски език C A R C A Ç A биват наричани " другите ". Танцьорите извършват комплицирани стъпки, които съчетават обичаен фолклор със модерни градски танцови стилове (като техно, транс, дъбстеп), които се появяват в култури, присъщи за малцинствени общности (например LGBTQIA+ и общности от някогашните колонии).

C A R A Ç A е хореографска среща сред унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява, сред разпоредбите и отклоненията от разпоредбите в танците, приписвани на малцинствени и маргинални общности. Тази среща демонстрира по какъв начин работи паметта и по какъв начин се построява принадлежност, оповестяват уредниците.

 Танцьорите извършват комплицирани стъпки, които съчетават обичаен фолклор със модерни градски танцови стилове.
© One Dance Week

Танцьорите извършват комплицирани стъпки, които съчетават обичаен фолклор със модерни градски танцови стилове.

Десетима танцьори, в това число хореографът Марко да Силва Ферейра, водят публиката на път към създаване на групова еднаквост, културна принадлежност, обща памет. Интензивните и комплицирани придвижвания на краката и подскоците са предговора в танцовия речник на Ферейра, който приказва за противодействие и протест, за обединяване и приобщаване, за самоопределяне и разнообразие.

Белият килим, електронната музика, барабаните онлайн и ефектното осветяване усилват чувството за клубна атмосфера или карнавал - там, където всеки е друг и самичък в своето забавление и болежка, само че също по този начин е и част от цялото. С осъществяването си Ферейра задава редица въпроси: Каква е ролята на самостоятелните персони в построяването на една общественост? Каква е движещата мощ на една еднаквост? Как решаваме кое да помним и кое да забравим, израствайки през персоналния си свят и този на другите?

За да даде отговори, той разравя наследството на европейските обичайни танци, с цел да извади на показ техните базисни придвижвания и постановки. Техните " кодове " обаче са остарели, даже потискащи. Те не важат в днешния цветен градски и обществен подтекст. Те изключват идентичности, групи и връзки, разнообразни от доминантните.

 C A R A Ç A е хореографска среща сред унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява.
© One Dance Week

C A R A Ç A е хореографска среща сред унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява.

МАРКО ДА СИЛВА ФЕРЕЙРА

Марко да Силва Ферейра е един от подкрепените от Big Pulse Dance Alliance актьори и една от най-интересните фигури на актуалната танцова сцена. C A R C A Ç A, чиято международна премиера се състоя на 21 и 22 октомври 2022 в Teatro Municipal, Порто, е копродукция на ONE DANCE WEEK, New Baltic Dance (Литва), Julidans
(Нидерландия), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Teatro Municipal do Porto и Centro Cultural de Belém (Португалия).

Роден в Санта Мария да Фейра, Португалия, Марко стартира своята кариера в региона на танцовото изкуство през 2004-а. Пред 2009-а Марко печели първо място на платформата Eurobattlе в категорията " Нов жанр ", както и телевизионното предаване You Think You Can Dance в Португалия.

Премиерата на първото му соло като хореограф - NEVOEIRO 21, се състоя в спектакъл Campo Alegre в Порто през 2012-а. Спектакълът беше показан на Solos Festival (Лисабон, Евора и Торес Ведрас), както и на интернационалния фестивал за махленски спектакъл Mais Imaginarius 2012 в Санта Мария да Фейра.

 Европейски съюз на танца Европейски съюз на танца

Със спектакъла HU(R)MANO Марко да Силва Ферейра е определен да съставлява португалските млади актьори и става част от селекцията на Aerowaves Twenty15. Работи като помощник - хореограф в пиесата Hamlet (2014) на Мала Воадора и във Veraneantes (2017) на Нуно Кардосо. Също по този начин, Марко е артистичен асистент на Виктор Уго Понтеш в продукциите Se alguma vez precisares da minha vida, vem e toma-a и Carnaval (и двете през 2016).

Между 2018-а и 2019-а Марко е асоцииран актьор на Общинския спектакъл на Порто, а сред 2019-а и 2021-а - в Centre chorégraphique National de Caen в Нормандия. През 2020-а той получава покана за сътвори къса продукция за Националната балетна натрупа, озаглавена CORPOS DE BAILE. Спектакълът SIRI (2021) продължава съдействието на хореографа с режисьора Жорже Жакоме, откакто двамата основават продукцията ÍRIS (2015) - взор към рестриктивните мерки на времето през облици, образна структура и дискурса за паметта.

Билети за спектакъла на 26 май в Дом на Културата " Борис Христов ", Пловдив са към този момент в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и.

 Марко да Силва Ферейра
© One Dance Week

Марко да Силва Ферейра
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР