Португалия е най-големият производител на велосипеди в Европейския съюз. През ...

Португалия е най-големият производител на велосипеди в Европейския съюз. През

Пазарът просто разцъфтя: Най-големият производител на велосипеди в ЕС се радва на вълна от поръчки

Португалия е най-огромният производител на колела в Европейския съюз. През 2020 година над 2,6 милиона велосипеда са създадени единствено в Португалия, съгласно формалните данни на статистиката на Европейски съюз или повече от една пета от общо създадените колела в района. Италия е на второ място с 2,1 милиона, а Германия е на трето място с 1,3 милиона.

Директорът на един от най-големите европейски производители на велосипеди за колела-португалска компания Rodi Руи Мендес споделя, че когато настава пандемията, бизнесът натиска спирачка, написа BBC.

" В началото на пандемията доста абонати започнаха да отсрочват поръчки, страхувайки се какво може да се случи ", изяснява той и споделя, че са спрели производството.

След месец макар че нещата се трансформират изобилно и то към по-положително. Милиони хора в цяла Европа започнаха да се обръщат към по-зелен превоз и избират колоездене по време на пандемията.

" Поръчките се удвоиха, маркетът елементарно разцъфтя. Служителите осъзнаха, че пандемията няма да заплаши работните им места. "

Компанията за произвеждане на колела Miranda-създава съставни елементи за колела, в това число електрически, също има доста работа по време на пандемията.

Според притежателя на компанията Португалия е в положителна позиция и поради продължаващите мита върху вноса на китайски колела в Европейския съюз.
 България е измежду топ производителите на колела в Европейски съюз
България е измежду топ производителите на колела в Европейски съюз

Почти 1 милион колела са изнесли страните от Европейски съюз през 2019 година

Допълнителните такси или мита могат да стигнат до 48,5% за общоприетите колела и до 79,3% за електрическите.

Португалия не е прочута с огромни марки в промишлеността, а по-скоро създава главно за задгранични фирми. Един от най-големите му производители-RTE прави колела за френския колос Decathlon. Компанията FJ Bikes Europe пък е благосъстоятелност на тайванската Fritz Jou Manufacturing.

Най-концентрирано е производството към градАгуеда. Около града има повече от 60 заводи и съвсем 8 000 заети в бранша.Освен фирми, които създават колела, има и такива, които създават елементи или аксесоари за колела.

Собственикът на Miranda декларира, че тази година ще регистрира доходи от 27 милиона евро, което е " най-положителният резултат от основаването на компанията " през 1940 година.

Собственикът на най-остарелия магазин за колела в Лисабон-Armazéns AirafА, учреден през 1951 година-Фернандо Чикарини, декларира, че продажбите му са се увеличили с 40% от началото на пандемията.
 Лидер-96 прави нов цех за електрически колела край Пловдив за 4 милиона лв.
Пловдивска компания влага 4 милиона лв. в нов цех за електрически колела

Над 95% от продукцията на компанията, която е измежду водачите в Европа, е за износ

Източник: money.bg