Портретната документална поредица БНТ Представя“ слага началото на 5-ти сезон

...
Портретната документална поредица БНТ Представя“ слага началото на 5-ти сезон
Коментари Харесай

„БНТ Представя“ се завръща с 5-ти сезон и нови 16 истории за личности с вечни имена

Портретната документална поредност „ Българска национална телевизия Представя “ поставя началото на 5-ти сезон с кино лентата „ Думите и мълчанието на поета Атанас Далчев “ на 1 февруари (сряда) по Българска национална телевизия 1 от 21:00 ч.

 

Атанас Далчев е един от най-обичаните български поети, един от най-изтъкнатите ни преводачи. Поезията му звучи вълнуващо и до през днешния ден, всяко негово стихотворение е определяно като дребен метафизичен етюд.

 

Новият филм от поредицата „ Българска национална телевизия Представя “ се потапя в света на Далчев през днешния ден освен посредством неговата изкусна лирика, само че и посредством значимите моменти от неговия живот и ярките мемоари на най-близките му хора.

 

„ Думите и мълчанието на поета “ е с режисьор и сценарист Димитър Шарков, оператор Пламен Герасимов. Във кино лентата вземат участие дъщерите на поета Виктория и Райна Далчеви, внука му Теодор Игнатов, Михаил Неделчев, Божидар Кунчев и други  

 

В нови сезон феновете на публичната телевизия ще могат да се потопят в света на още неповторими персони като писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов, международната рекордьорка Стефка Костадинова, цигуларят Минчо Минчев. Филмите са освен биографични, за най-важните стадии в живота на тези забележителни българи, само че феновете ще схванат и каква е тяхната формула за триумф и от къде черпят ентусиазъм.

 

Този 5-ти сезон ще има 16 епизода, които ще се излъчат до края на месец май. Следващият епизод ще бъде за актрисата Славка Славова, която има вънуваща кариера на сцената и забавен живот, от който самият Валери Петров е въодушевен за пиесата „ Театър, обич моя “.

 

Екипът на продукцията ще влезе зад кулисите на Софийската опера и балет, където дружно с шефа и оперния режисьор акад. Пламен Карталов ще усети магията на операта – от подготовките, през градежа на декорите, костюмите, до това по какъв начин се ръководи сполучливо една толкоз комплицирана културна институция.

 

Филмът за друга знакова фигура - политикът Димитър Пешев и неговата роля за спасяването на българските евреи – една много трудоемка и полемична тематика, ще бъде излъчен през месец март, когато се празнуват 80 години от спасяването на българските евреи.  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР