Портрет на поетесата Светла Ракитин, скръстила ръце като Мона Лиза,

...
Портрет на поетесата Светла Ракитин, скръстила ръце като Мона Лиза,
Коментари Харесай

Българската Мона Лиза сред шедьоври на частни колекционери

Портрет на поетесата Светла Ракитин, скръстила ръце като Мона Лиза, е огромната изненада на изложбата "Българска живопис - първата половина на ХХ век - определено от частно сбирки " в изложбен център Шипка 6.

Невероятната галерия, събрала 135 творби на 50 създатели от 24 сбирки, е част от „ Културна стратегия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018 “ на Националния фонд „ Култура “, написа epicenter.bg.

Ники Младжов обилно е дал на ценителите на изкуството сътворения от Илия Петров през 1941 година портрет на дъщерята на огромния български стихотворец Никола Ракитин - Светла.

 Илия Петров е изобразил поетесата в позата на Леонардовата Джоконда, а в ъгълчетата на устата й трепти загадъчна усмивка. Сред шедьоврите, предоставени от Ники Младжов за изложбата, е и картината "Нимфи " на Джон Попов - предприемачът я е наследил от сбирката на дядо си, който бил добър другар с доста от огромните български художници.

"Рибарка " на Дечко Узунов и пейзаж от Васил Бараков допълват приноса на Ники Младжов в изложбата, която може да се види до 1 април. Ръководител на плана е акад. Светлин Русев, който също е дал картини на фамозни български майстори от своята сбирка.

Венцислав Кадиев, Боян Радев, Антонио Василев, доктор Колю Бянов и Димитър Инджов са измежду колекционерите, дали опция на ценителите на изкуството да се допрян до шедьоврите на старите български майстори.

Картини на Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Жул Паскин, Николай Райнов, Сирак Скитник, Илия Бешков, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Давид Перец и Стоян Венев са част от грандиозния план.

"Изложбата е доказателство, че Европа е визионерски континент, люлка на неповторими култури ", безапелационен е проф. Валери Стефанов, ръководител на Съюза на колекционерите в България. Изложбата ще работи без почивен ден от 11 до 19 часа.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР