Портрет на Адолф Дебарол от прочутия пионер на фотографията Надар.Издателска

...
Портрет на Адолф Дебарол от прочутия пионер на фотографията Надар.Издателска
Коментари Харесай

Кръст и на двете ръце обрича на лудост

 Портрет на Адолф Дебарол от фамозния пионер на фотографията Надар. Портрет на Адолф Дебарол от фамозния пионер на фотографията Надар.
Издателска компания „ Маркет пул ” е подготвила за щемпел творбата „ Тайните на ръката ” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1859 година и се счита за типичен труд по хиромантия.

Дебарол е определян като създател на научния и изчерпателен метод към хиромантията, а „ Тайните на ръката ” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички международни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е освен в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на международни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, само че и за това, че за първи път е приложил към своите на практика калкулации солидна теоретична база.

 Корица на истинското издание на книгата на Адолф Дебарол, 1859 година Корица на истинското издание на книгата на Адолф Дебарол, 1859 година
В неговия труд хиромантията е неразривно обвързвана с антични херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а посредством тях и с френология и физиогномика.

По този метод „ Тайните на ръката ” освен пояснява рисунките от линиите на ръката на човек, само че и открехват вратата към незабележим астрален свят, който освен се допира до действителния свят, само че безусловно го пронизва.

Книгата на Дебарол е оказала въздействие върху цялата доктрина и процедура на международния окултизъм, водейки към синтез на антични и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е прочут и като художник. Той самичък илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо знание на своето време

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 година в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „ Скоропечатницата на Петър А. Славков ”.

Подготвеното за щемпел издание от „ Маркет пул ” е тъкмо копие на изданието на братя Славкови, като само е осъвременен правописът.

„ Труд ” разгласява в няколко следващи съботни броя фрагменти от книгата „ Тайните на ръката – За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, пристрастеностите и бъдещето на человека. ”

Нашата воля и дейностите ни, всяка минута, директно се отразяват върху ръката. Стремленията и желанията ни оставят отпечатък върху дланта, също като водата, която падайки капка по капка върху камъка, оставя следи.


В предишния съботно-неделен брой на “Труд ” ви запознахме с линията на сърцето и с главните издигнатини на дланта:

Юпитер – значи: благородна горделивост или неуместно пустославие.
Сатурн – предназначение към зло или положително.
Аполон – любов към изкуствата и благосъстоянието.
Меркурий – любов към науките или хитростта.
Марс – умеене да се владее или свирепост.
Луната – въображение или нелепост.
Венера – обич или разврат.

Продължаваме с линията на главата, която създателят назовава Главната линия и с линията на живота (Животната).

Главната линия


Тази линия стартира от показателния пръст. Обикновено тя първоначално си бива съединена с животната линия, само че внезапно се отделя от нея. Тя е хоризонтална и съпътства животната линия, обхождайки Венерината издигнатина.

Главната линия, в случай че е права и дълга, значи: крепко размишление, явен разум и мощна воля. Пресичайки марсовата котловина, свършва на нейната издигнатина и върви умерено и равно пред всички неприятности на живота. Такава линия дава потребни за битка качества, като: сила, далновидност, неизменност и самообладание. Тези качества се ускоряват още повече в случай че и марсовата издигнатина е развита. В противоположен случай, качествата или се губят, или се понижават. Много дългата и права линия значи: сребролюбие или последна и непотребна спестовност. Ако основната линия, като минава през марсовата котловина, отива право на лунната издигнатина, значи: екстравагантен мироглед върху живота. Такива са артистите и хората, които витаят в облаците.

Ако основната линия отива надалеч в лунната издигнатина, предсказва; мистицизъм. Човекът с подобен знак може да попадне в мистическо побъркване на мозъка. Това може даже да е съдбовно, в случай че лунната издигнатина, дружно с чернодробната линия, образуват кръст (разбира се, този знак би трябвало да е в съвпад и на двете ръце).

За чернодробната линия ще приказваме по-нататък.

Ако основната линия не е съединена от началото с животната линия, значи: религия в себе си, неволна искреност, смелост, неучтивост и доста прибързани решения. Ако линията не е съединена, а планетите, т.е. издигнатините Марс и Сатурн, са доста изпъкнали, демонстрира: храброст, само че и последна несъобразителност. Такива ръце имат родените артисти, юристите, проповедниците, артистите, които се отнасят пренебрежително към публиката и имат непоколебима религия в себе си. Ако основната линия е бледа и необятна, значи комплекси и нерешителност. Ако тя отива единствено до половината на дланта, значи: тесногръдие, отстъпчивост, колебливост, неведнъж и нелепост. Ако линията се стопира в марсовата котловина наедно със сатурновата издигнатина, то тя предсказва: пай живот и насилствена гибел. Ако основната линия е във тип на синджирче (верижка), демонстрира: неразбираеми мисли, а така също и предразположеност към мигрена. Ако линията е бледа и цвят, значи: колебливост и съмнение.

Ако основната линия пресича цялата длан и като се открие и обтегне дланта, огромният пръст бъде приведен към Юпитер, а не е приведен на открито, значи: сребролюбие, лакомия и нарцисизъм.

Ако под сатурновата издигнатина основната линия се прекъсва на две половини, значи: насилствена гибел.

Ако основната линия не е доста дълга, значи: разумност, основателност, ред и спестовност. Ако е умерено дълга и притежателят й има огромни очи значи: добра памет.

Главната линия, в случай че се довършва във форма на вилка значи: ловкост. Главна линия, която се повдига по направление към Меркурий, значи: ловкост, дипломатически качества, внимателно водене на диалог и умеене за договаряния. Ако на лунната издигнатина се образува кръст от чернодробната и основната линия, значи: полуда.

Главната линия разграничена на края, от която едно стръкче образува продължение на линията и отива право, а другото стръкче отива към лунната издигнатина, демонстрира: бягство от истината и безразличие към грешките и лъжите. Който има това отклонение, той е наказан постоянно да бърка и да лъже другите, т.е. измамник, двуличник и лицемерен човек.

Главната линия, която се захваща под сатурновата издигнатина и отива до марсовата издигнатина и в случай че освен това сърдечната линия е незначителна и неразбираема, значи, че в този човек главата заменя сърцето. Като се подчинява на волята и инатът си, подобен човек мисли, че постъпва вярно. Такива линии, тъй като попадат под въздействието на Сатурн и Марс, демонстрират: огорчения и несгоди. Това неприятно предсказание може да се в профил, единствено в случай че има добра сатурнова линия. Ако основната линия е пречупена на две или разпокъсана под сатурновата издигнатина, значи: податливост към закононарушение, подлудяване. Всяка линия, която пресича основната линия право под сатурновата издигнатина, постоянно има сходно значение, тъй като предава сатурновото въздействие. Ако основната линия е къса, дълбока и не минава зад сатурновата издигнатина, значи: едва здраве и гибел на младини. Сърдечни или основни линии, които се захващат от това място значат: пай живот.

Ако основната линия е дълга, тънка и малко се вижда, значи: лековерие, заплеснатост. Ако на края тази линия се качи към сърдечната линия и се допира до нея, значи: преждевременна гибел. Такова значение има в случай че е и къса, само че тогава също значи още злоба и нещастна орис.

Ако основната линия се подвига към сърдечната линия и е възеловидна и изкривена, значи: нелепост. В средата на основната линия в случай че има кръст, значи гибел или злополука.

Ако основната линия първоначално си е прерязана, значи: болест в краката, рухване, удар в главата. Ако е пресечена с няколко линии, значи: пай живот или заболявания.

Ако основната линия по-цялата си дължина се съпровожда от друга една такава (т.е. да бъде двойна) то това е доста благополучен симптом. Означава: завещание, благосъстояние.

Ако основната линия бъде доста покрай сърдечната линия, означава; сърцетуптене, пристъп и коварство.

Ако основната линия под сатурновата издигнатина приключва с пълен край, значи: удар в главата, от което ще последва гибел.

Ако основната линия бъде възеловидна, не равна и с друго оцветяване, значи: неприятно положение на духа и неприятен черен дроб.

Ако основната линия се състои единствено от обособени клонки, въпреки и дълга, значи: чести болки в главата, безпаметност, забравяне и безконечна заплеснатост.

Ако основната линия се спуска чак до лунната издигнатина, значи: беднотия и удавяне, защото луната цари над водата.

Ако основната линия се връща още веднъж към огромният пръст, значи: любовно злощастие, само че също по този начин и нарцисизъм.

Ако основната линия се подвига към сърдечната линия, значи: несериозност и нелепост.

Ако основната линия е прекомерно тънка, значи болест в черния дроб, страдалчество от стомаха.

Животната линия


Оттук стартира неприятното и тежко място на нашето обучение. Оттук ще стартираме да се учим да четем по ръката. Чрез ръката си можем да узнаем какъв брой ни остава да живеем, какви заболявания имаме, какво ще се случи и в случай че забележим неприятни и злокобни инструкции, споделяме: хиромантията лъже! Но мисълта ни е налегнала и ни мъчи.

Може да не споделяме всичко на тези, които идват при нас, с цел да им гледаме на ръцете. Може да скриваме неприятните случаи, маркирани с неприятни знаци… Но тук в нашата книга ние не можем да скрием нищо и не би трябвало да крием нищо! Можем единствено да уверим, че волята, даже от време на време да е безсилна пред неприятната орис, отново може да в профил и промени доста неща.

Ние всички се раждаме с неприятни съдбоносни зародиши, от които в последна сметка загиваме. Но като знаем кое точно ни заплашва, можем, в случай че не да го отстраним напълно, най-малко да отдалечим злото, като узнаем слабата му страна.
Благодарение на хиромантията, можем да постъпим с душевните си заболявания по този начин, както постъпваме и с физическите си болести- те ще се подчинят на упоритото лекуване.

Опитът изцяло е потвърдил, че знаците на ръцете съгласно с изменението на характера могат да се съкратяват, не престават, да се губят и пораждат още веднъж. Ако звездният свят подейства на нас, то и ние така също можем да подействаме над него и да обърнем положителните предсказания в неприятни, а неприятните – в положителни.

Само звездите са единствените знаци, които не се променят и които значат неизбежни удари на ориста, които не можем да променим. Нашата воля и дейностите ни, всяка минута, директно се отразяват върху ръката. Стремленията и желанията ни оставят отпечатък върху дланта, също като водата, която падайки капка по капка върху камъка, оставя следи.

Ако животната линия е дълга, равна и малко червеникава, предсказва: дълъг и благополучен живот, без всевъзможни съществени заболявания. Означава също по този начин и добър темперамент. Ако животната линия е бледа и дълбока, предсказва: неприятно здраве, неприятни инстинкти и податливост към злоба. При необятна и дълбока линия- противоположното на дълги и червеникави.

Ако животната линия е къса, значи: къс живот. Ако е и пречупена на едната ръка, и едва маркирана на другата ръка, значи: сериозна и тежка болест.

Ако на едната ръка животната линия е скъсена, а на другата продължена, може с убеденост да се каже, че е претърпяна тежка болест, само че заплахата е минала. Смъртта е неизбежна единствено тогава, когато животната линия е скъсена наедно и на двете ръце. Често пъти това значи умствена гибел, полуда.

Ако линията е двойна, значи: луксозен живот.

Ако линията е неприятно маркирана ( във тип на синджирче) значи тежък живот и страдания. Ако линията е синкава и с червени точки значи: яд и податливост към гневни прояви.

Ако линията, като се захваща сред огромния и показателния пръст, дава две клонки или тумор на юпитеровата издигнатина, и се демонстрира, все едно стартира от тази издигнатина, това е знак за самолюбие. Това предсказва още и триумф, победи, ордени и трофеи.

Ако животната линия е пресечена с доста и дребни чертички, значи: чести заболявания. Ако чертичките са капилярни, значи: болест в главата.

Ако от животната линия излизат клонки по направление към сгънката на ръката над дланта при основата, значи: беднотия и опустошение.

Ако животната линия се съединява с основната и сърдечната линии значи: злощастие, даже насилствена гибел. Животът е в заплаха, когато сърцето и главата се намират във властта на животинските инстинкти. Главната линия, в случай че е притисната към животната линия и съпровожда последната, значи: стеснителност и извънредно съмнение в личните сили.

Пак дублирам, че в случай че знакът е единствено на едната ръка, нищо не значи. За да има гибелно значение, би трябвало да го има и на втората ръка. Преди да се произнесе дефинитивно и заслужено, гадателят би трябвало подробно да изучи и двете ръце. Клончетата, които излизат от двете страни на животната линия и отиват нагоре, значат: благосъстояние, почести, стремления към висок пост и триумф.

Ако животната линия е неравна (на едно място по-дълбока, на друго по плитка), значи: яд и нервозен темперамент.

Ако е раздвоена при началото си сред огромния и показателния пръст, значи: пустославие, изтощение и надменност.

Ако животната линия първоначално си е повече алена в сравнение с края, значи: неправилен дебелоглав.

Ако животната линия е дълга и доста тънка значи: неприятно здраве. Ако е малко алена и върви накъсано, значи: пай живот.

Ако животната линия се прекъсва тук-там, това е симптом на недъзи. Ако освен това в средата си има длъбинка с няколко точки, значи: заплаха от неочаквана гибел.

Ако тя е скъсана предсказва: огромна заплаха за живота в съответстващата години. Ако животната линия е дълга и наподобява, като че е издълбана, демонстрира: печален, злорад, недоверчив темперамент и неприятно здраве.

Ако на животната линия има набръчкване, значи: събития, които следва да се случат.

Марсовата линия, в случай че образува нещо като втора животна линия и върви редом с нея, до издигнатината на огромния пръст, предвещава триумф във военното занятие. Ако е ясна и червеникава, предсказва още обич към другия пол и волност.

Ако Марсовата линия е дълга и следва до края на животната линия, това е симптом на опазване положителното здраве до края на живота. Когато тези линии са зле образувани неприятното им значение може да се поправи с двойните линии. Но в случай че и те са едва изразени, значи, че неприятните смисли се удвояват, както и положителните линии удвояват положителните предсказания. Краткият живот и неочакваната гибел се значат с идентични, къси животни линии, на идентична височина и на двете ръце.

Следва
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР