Поройните дъждове провалят реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица

...
Поройните дъждове провалят реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица
Коментари Харесай

Житната реколта в Русенско е пред провал заради дъждовете

Поройните дъждове провалят реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица в Русенско. Почвата е мокра и на доста места житото е на земята. Прибирането на зърното се бави, тъй като машините не могат да влязат в масивите.

В землището на село Бръшлян към този момент трябваше да има комбайни, само че скоро няма да има такава опция, съобщи БГНЕС.

" Продължилите 15-20 дни дъждове дадоха извънредно неприятен старт на по-нататъшното развиване на реколтата и към този момент виждаме едно сензитивно забавяне с обикновено започване на жътвената акция. Освен това вследствие на преваляванията и мощната стихия, която се развихри, една част от посевите са полегнали, само че при актуалните машини, с които работим, мисля, че няма да има проблем за прибиране на реколтата ", сподели пред Българска национална телевизия земеделският производител Йордан Тодоров.
 Опасения за неприятна годишна продукция от пшеница поради сушата Опасения за неприятна годишна продукция от пшеница поради сушата
Сериозната суша през този есенно- зимен интервал ще докара до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, са безапелационни зърнопроизво...

По думите му по-големият проблем, който се обрисува, е качеството на самото зърно. В резултат на изобилната влага стартира развиването на фузариума по класа. В момента не може да се направи пресмятане какви са провалите, тъй като при другите сортове болестта е в разнообразни етапи.

Според Йордан Тодоров там, където има по-ранно изкласяване и разцвет на пшеницата, провалите могат да бъдат по-големи.

" Валежите са местни. Преди два дни в Бръшлян падна 40 литра дъжд, а в Русе - 80. Ние си имаме лична метеостанция, където водим ежедневни наблюдения, единствено за месец юни дъждът е над 130 литра на квадратен метър, а за април и май надвишава 250 литра ", разяснява още земеделецът.

Според него даже и да се повиши цената на пшеницата, то няма да е сензитивно. Производителят предвижда, че предстоящият рандеман ще бъде над 700 кг от декар, което спрямо предходната година би било един добър рандеман.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР