Поройни дъждове, придружени с ураганен вятър, заляха улици и нанесоха

...
Поройни дъждове, придружени с ураганен вятър, заляха улици и нанесоха
Коментари Харесай

Съборени постройки в Гоце Делчев! В Русенско вятър със 120 км в час прекърши дървета

Поройни дъждове, съпроводени с ураганен вятър, заляха улици и нанесоха материални вреди в област Благоевград в късния следобяд в събота. Най-тревожна е била обстановката в община Гоце Делчев. Тежка бе обстановката и в Русенско, където поривът напразно доближи до 120 километра в час. В събота мощна стихия удари Бургас и Поморие. В Поморие кметът Иван Алексиев разгласи отчасти бедствено състояние. 

Бурята в Гоце Делчев

Силният вятър в късния следобяд през вчерашния ден е съборил леки постройки,  отнесъл ламаринени покриви и изкоренил десетки дървета, осведомиха от общинския щаб за деяние при бедствия в Гоце Делчев. 

Има наводнени здания, само че евакуация не се е наложила, съобщи кметът на общината Владимир Москов.

" Има съборени доста дървета, и то многогодишни дървета, остарели дървета в Гоце Делчев. Най-много провалите са в парка. Има съборени керемиди, покриви и наводнени здания, само че не са заплаха за хората. В някои от учебните заведения има наводнени класни стаи след пробиването на прозорци. Снощи до късно дружно с спешния отряд, който е към общината, и с пожарната успяхме да се оправим. Почистваме. Днес ще продължим ", посочи той пред БНР.

За паднали дървета, придошли реки и наводнени улици осведомиха и от общините Петрич и Сандански. Поройни дъждове и  ураганен вятър имаше в цялата област.  Поморие остана без ток до ранния следобед в неделя след разразилата се през вчерашния ден мощна стихия, която изкорени дървета, събори покриви на хотели и частни домове и наводни улиците на морския град.

В Русенско вятър със 120 км в час прекърши дървета

Вятър с пориви от над 120 км в час прекърши клони и цели дървета в Русенско. Част от село Бъзън е без ток поради щета в трафопост. Екипи на Пожарната отстраняват падналите върху пътното платно дървета.

Още късно нощес над Русе стартира да духа мощен вятър от запад- северозапад, чиито пориви доближиха 34 м/сек, което е равно на малко повече от 122 км в час.

Десетки са сигналите за прекършени от мощния вятър клони на дървета, като част от тях са паднали върху коли в разнообразни региони на града. По пътя Хотанца - Долно Абланово цяло дърво е паднало на пътното платно, само че екип на Пожарната го е отстранил и пътят е разчистен.

По данни на дежурния по бедствия и повреди в община Русе трафопост в село Бъзън е бил развален и част от селото е без ток. Работи се за премахване на повредата. Няма данни за развалени покриви и бедстващи хора.

Метеорологичната прогноза е вятърът да стартира да утихва и още тази нощ небето да е ясно.

Частично бедствено състояние в Поморие

Кметът Иван Алексиев разгласи бедствено състояние. От сутринта в недела в общината заседава спешен щаб.

" Обявено е частично бедствено състояние. Най-важното е, че хората, които пострадаха при бурята, бяха откарани до лечебно заведение. Спасен е и индивидът, паднал зад борда на яхта ", написа той в обществената мрежа.

Екипи на пожарната работа разчистват падналите при бедствието дървета и клони. Съборени са електрически стълбове, което остави града и близките обитаеми места без електричество до ранния следобяд. 

По-късно, след 12.30 в неделя, от  " Електроразпределение Юг " показаха, че обособени обитаеми места в Бургаско и в региона към Девин към момента са без ток след снощната стихия. Над 30 екипа на " Електроразпределение Юг " не престават работа по възобновяване на електрозахранването за засегнатите региони, оповестяват от сдружението.

Захранването за Поморие и бургаския квартал Сарафово е възобновено, само че от други подстанции по краткотрайни схеми. По тази причина са вероятни разстройства в зареждането за Поморие и Сарафово и преразпределение на товари при завишение на потреблението, с цел да се предотврати ново изцяло отпадане на зареждането за двете обитаеми места.

Продължават възстановителите действия и за останалите по-малки обитаеми места в областите Бургас и Смолян.

Енергийният министър Росен Христов уточни, че големите провали са по 110-киловолтовата мрежа, като 12 електрически стълба са паднали.

“Предварителната оценка е, че за възобновяване им ще са нужни към 2 месеца. Изискал съм още на следващия ден да ни бъде показан график и дружно с спешния щаб да намерим вид за по-бързо решение ”, добави Христов.

Според него казусът е сериозен и не може да се разчита на различните трасета, поради наближаването на отоплителния сезон.

“Екипите демонстрираха дарба бързо да се провеждат, през нощта бяхме по отношение на спешния център на EVN, за което им благодаря, както и на кмета на Бургас господин Николов и регионалния шеф госпожа Нейкова ”, сподели още министърът.

Заедно с тях той посети рибно пазарище в Бургас, чиято продукция е била застрашена поради спирането на тока вследствие на бурята.

В Бургас, Поморие, Айтос и по Южното Черноморие продължава разчистването на дървета и клони, затрупали коли и пътища след вчерашната стихия. Над 120 са ударените от паднали дървета коли в регионалния център.

Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. Над 1000 декара лозови масиви са опустошени. Без ток към момента са част от комплекс " Меден рудник " и поморийските села Лъка и Каменар. Няма тежко потърпевши и бедстващи хора.

В събота мощна стихия удари Бургас и Поморие. Изкоренени бяха стотици дървета, отнесени са десетина лодки и яхти в морето, както и покриви на здания, рекламни уреди и дребни павилиони.

В Поморие има затворени пътища и няма ток. Прекъснато бе и придвижването на влаковете сред Дружба и Долно Езерово.

В събота стана и ясно, че десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята във вътрешността в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е незабавно акция от Спасителния спешен център-Варна. Катер " Спасител-2 ", позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на случая, само че хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек и той е добре, се споделя в известието на регионалния шеф на Бургас.

За наслада няма бедстващи хора, а потърпевшите са единици и то леко. Това излиза наяве от известие на регионалната администрация в Бургас.

Бурята връхлетя ненадейно област Бургас към 17 часа и е минала за десетина минути. Скоростта напразно е достигнала 100 км/ч по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

В останалите общини от област Бургас ситуацията е по-спокойно, макар че има паднали дървета и в по-малки обитаеми места електричеството е било прекратено, показват от регионалната администрация.

Сигнал е получен и за блокирано семейство на остров Св. Иван, което отишло там на разходка. То към този момент е евакуирано и е в сигурност.

Над 70 са сигналите за паднали дървета в Бургас и останалите общини получени в регионалната администрация. Отделно в община Бургас са подадени над 130 сигнала.

16-годишно момче е потърпевшо на спортна площадка в комплекс " Изгрев " от батут. То е със счупена ключица и няма други съществени пострадвания. В същия жилищен регион жена е с порезни рани от счупени стъкла. Две дами от Поморие са признати в болница след случай в басейн, станал по време на бурята.

Междувременно стана ясно, че буря е връхлетяла в село Бачково. Повалени са 20 дървета в коритото на село Чая. Едно от дърветата е затиснало рейс. Вятърът е бил толкоз мощен, че е изхвърлил цялостни контейнери със боклук от тротоара на реката.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР