Пороен дъжд и градушка, продължила няколко часа, унищожиха близо 60

...
Пороен дъжд и градушка, продължила няколко часа, унищожиха близо 60
Коментари Харесай

60% от реколтата в село Змеица е унищожена, пороят наводни много къщи

Пороен дъжд и градушка, траяла няколко часа, унищожиха близо 60 % от реколтата на хората в родопското село Змеица. Има пропаднали сектори от подпорната стена в коритото на реката, както и асфалтовата настилка по част от улиците, наводнени са частни домове и публични здания. През целия ден през днешния ден общинските служби и пожарната почистваха селото.

Село Змеица остана под вода след тричасовата градушка с размера на орех. Ето какво споделят хората:

" Пораженията са доста огромни. От 3.00 часа до 7.00 часа - стихии, градушка, това не се е получавало в никакъв случай през живота ".

" Помня като дете, на 6-7 години бях, тука по-долу подвигна моста, другояче друго такова нещо не съм запомнил ".

" Снощи като се прибрахме от работа реката вървеше през двора, целият двор се изпълни и надолу дървата потеглиха. Добре, че имаше две порти, стопираха ги "

Дворът на детската градина също е залят.

" Снощи, като дойдох в градината, водата беше на това равнище, може да погледнете, то си проличава ", споделя Румяна Крябчева, шеф на ДГ „ Звънче ".

Близо 60 % от реколтата на хората е унищожена изцяло. Най-зесегнати са дворовете от двете страни на реката. Единствено превантивното разчистване, което са създали преди месец, избавя селото от преливане на реката.

" Средства общините нямат за тия поправки, транспортиране на наноси, дървоизсичане. Преди пет години бяха почистени всички дерета и сега сме наказани от компании, защото не им е платено. Сумата е станала от 30 000 на 80 000 ", сподели Елин Радев - кмет на община Доспат.

Средствата е трябвало да бъдат платени от междуведомствената комисия по бедстия и повреди.

Репортери: Златин Бояджиев, Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР