Поредното заседание по делото за фалита на Корпоративна търговска банка

...
Поредното заседание по делото за фалита на Корпоративна търговска банка
Коментари Харесай

Делото "КТБ" се мести в тържествената зала на Софийския районен съд

Поредното съвещание по делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) се организира през днешния ден. Това обаче ще стане не в постройката на Специализирания углавен съд, а в зала " Тържествена " на Софийския областен съд. Причината е дефицит на зали в спецсъда, оповестява БНР.

Проблемът на няколко пъти беше дискутиран във Висшия правосъден съвет и стана мотив за срещи сред изпълнителната и правосъдната власт. Правителството към този момент даде обещание нова постройка на спецсъдии и прокурори. Висшият правосъден съвет се ангажира с пари за обзавеждане. Прокурорската гилдия усили щата на спецобвинителите, а неналичието на сходно решение от страна на съдийската стана мотив за рецензии и предизвестия - от висши прокурори, че в случай че кадровият проблем на съдиите не бъде решен, ще блокира спецправосъдие.

Дeлoто зa изтoчвaнeтo нa KTБ е с рекорден брой участници, въпреки и да има един огромен отсъстващ - задочно подсъдимият и в процедура по екстрадиция от Сърбия банкер Цветан Василев. По гледище на бранителите на общо 18-те подсъдими, от няколко месеца, и по неофициални прогнози и през цялата 2019 година, в най-голямата зала на спецсъда се чете обобщение от обвинителния акт - в размер на над 5 000 страници.

Когато има съвещание по делото, залата е блокирана от 9.00 до 18.00 часа, заради което други каузи се отсрочват. Затова през днешния ден, а е допустимо и през идващите месеци, оставащите неразбираемо какъв брой, само че към момента хиляди страници, да се четат в най-тържествената зала на СРС. По гледище на шефа му Александър Ангелов тя ще се преотстъпва единствено в случай че бъде поискана от спецсъдебния състав по делото " КТБ " най-малко седмица преди правосъдното съвещание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР