Поредно разместване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) предизвика

...
Поредно разместване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) предизвика
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Поредно разбъркване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) провокира гръмък скандал. Трима от общо петимата членове на борда на ДКК в понеделник са взели решение да отстранят назначената едвам преди месец като втори изпълнителен шеф Ваня Караганева. Те стимулират решението си с голям брой нарушавания и злоупотреби, осъществени от Караганева, тя отхвърли обвиняванията. Моментният резултат е, че в борда краткотрайно се връща превесът на хората, назначени при ръководството на ГЕРБ.

КПКОНПИ разгласи, че праща на прокуратурата публичната поръчка на община Варна за пазаруване на електрически рейсове за 85 млн. лева - 60 рейса и 60 зарядни за тях. Проверката на КПКОНПИ открила " непозволени дейности от лице, заемащо висша обществена служба ", влияние върху член на комисията, вследствие на което са отстранени шест от кандидатстващите компании в полза на сдружението, определено за реализатор. Решението за избора бе обжалвано пред Комисия за защита на конкуренцията, само че тя отхвърли жалбата.

Свят
С обилна гала, на която участва английския принц Чарлз (вляво), Барбадос се разгласи за република и избра вместо кралица Елизабет Втора за собствен държавен глава Сандра Мейсън (вдясно) Източник: Reuters
Европейски Съюз разгласи детайлности за своя световен капиталов проект за 300 милиарда евро, описван като " същинска опция " на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". Пекин финансира пътища, пристанища и жп линии, само че е упрекван, че оставя някои страни съществено задлъжнели. Затова ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че страните се нуждаят от " сътрудник, на който имат доверие " и който да покаже, че демократичният метод може да създаде планове, фокусирани върху битката с климатичните промени, световната здравна сигурност и устойчивото развиване за разрастващите се стопански системи.
Реклама
СЗО предизвести, че новооткритият вид на ковид - омикрон, съставлява " доста висок " световен риск, при който пикове в разпространяването на COVID-19 могат да имат " тежки последствия " в някои области. В техническа рекомендация към своите 194 страни членки организацията на Организация на обединените нации ги прикани да ускорят имунизирането на групите с висок приоритет и да " обезпечат проекти за намаляване на последствията " върху главните здравни услуги.

Гърция ще направи имунизацията против COVID-19 наложителна за хората над 60-годишна възраст. Така страната ще стане първата в Европейски Съюз, която вкарва такова условие за избрана възрастова група. Глобите ще бъдат от 100 евро и ще бъдат налагани от средата на януари през месечни шпации на тези, които откажат да се ваксинират. Средствата ще отидат за гръцката здравна система.
Индийската столица Делхи записва 11 дни с " тежко замърсяване " през ноември, което е най-лошото качество на въздуха през този месец от шест години Източник: Reuters
Икономика
9.8% покачване на цената на газа от 1 декември до 102.33 лева за мВтч утвърди КЕВР на последното си съвещание. Реклама
Минималната заплата да стане 710 лева от 1 януари (при 650 лева сега), а добавките от 120 лева, които се изплащат на пенсионерите сега, да се дават и през първите шест месеца на идната година. Това са част от предложенията на служебния кабинет за промени в бюджетните закони за 2022 година, стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев. Предложението за пенсиите пък е безспорната стойност на приходите за пенсионерите да бъде непокътната на равнищата, които са сега. Това би означавало приблизително нарастване на пенсията на всеки с 84 лева от началото на 2022 година, като от думите на Белчев не стана ясно с какъв брой тъкмо се предлага да се усили минималната пенсия, нито за какво чак в този момент служебният кабинет стартира да изготвя проектобюджет.

Към края на ноември бюджетът на страната продължава да е на остатък от 570 млн. лева (0.4% от прогнозния БВП), демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. От ведомството обаче означават, че единствено за месец ноември държавните финанси излизат на минус 160 млн. лева Бюджетът на страната е плануван с консолидиран касов недостиг 4.6 милиарда лева, или 3.6% от Брутният вътрешен продукт. Това значи, че в оставащия месец до края на годината държавното управление има пространство да направи разноски за още 8.2 милиарда лева или пък държавните финанси ще излязат на по-малък недостиг от планувания.

Standard & Poor`s удостовери кредитния рейтинг на България в задгранична и локална валута на BBB/A-2 със постоянна вероятност. От организацията чакат през идната година стопанската система на страната да нарасне с 4.3% и показват, че икономическите последствия от пандемията са управляеми макар забележителното влияние в здравен аспект. Перспективите пред растежа в идващите години ще се покачат с помощта на мощното ползване и повишаването на усвояването на средствата от Европейски Съюз, които организацията пресмята общо на 30 милиарда евро през идващите 10 години.

Бизнес
Дъщерята на създателя на Inditex Амансио Ортега - Марта Ортега, е новият ръководител на управителния съвет на стилната група, която държи марки като Zara, Massimo Dutti и други Тя е в компанията от 15 години, където стартира работа като помощник в марката Bershka. Inditex е учредена от Амансио Ортега и някогашната му брачна половинка Росалиа през 1975 година в Галисия, Испания. Източник: Shutterstock Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Коронавирус 3 Политика 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване 1 Данъци и обезпечаване 2 Коронавирус 3 Неща Реклама
Печалбата на банките доближи 1.22 милиарда лева през октомври. Това е 53.4% над регистрираните през 2020 година за същия интервал 796 млн. лева Само за месеца облагата е 130 млн. лева Така при мощни последни два месеца банките може да доближат резултат покрай, само че под предкризисните 1.67 милиарда лева Основен фактор не престават да са по-малките разноски за амортизация.

Комисия за защита на конкуренцията ще проучва електронната търговия. Поводът е, че секторът се развива бързо и обществената и икономическата му роля пораства, изключително в изискванията на пандемия. Макар в България да оперират и някои по-големи онлайн магазини, продажбите са много разпокъсани по този начин, че мъчно може да се чака комисията да открие монопол, картел или друга форма на непозволено споразумение. От решението ѝ не излиза наяве тя да подозира съответни случаи на корист с господстващо състояние или други нарушавания на антитръстовото законодателство.
Сделки и планове Две български компании - OfficeRnD и EnduroSat, са измежду най-бързо растящите IT компании в района на Централна и Източна Европа през последните четири години, сочат данните от годишния отчет на Deloitte Fast 50 Central Europe. Класацията мери 50-те компании с максимален растеж на приходите за последните четири години, в тази ситуация за интервала на финансовите 2017 до 2020 година OfficeRnD, основаната преди 6 години компания за ръководство на споделени работни пространства, е на девето място в класацията с напредък на приходите 1884%. Другият български представител в класацията е компанията за наносателити EnduroSat, която е на 50-а позиция с напредък от 558%. Три компании желаят банкрута на най-големия търговец на ток в България - " Гранд енерджи дистрибюшън ". Процедурата е стартирана от сдружението " Дила ", като по-късно към нея са се включили още районният търговец на едро на швейцарската " Алпик " и гръцката " Елпедисън пауър дженерейшън ". По информация на " Капитал " причина за това са неизпълнени контракти за общо над 100 млн. евро, свързани с фючърсни покупко-продажби за доставка на електрическа енергия. Междувременно от 18 ноември " Гранд енерджи дистрибюшън " е с нов притежател, само че и преди, и в този момент се свързва с бизнес групата на Христо Ковачки. Рекламната организация Nitram става част от DDB Group. Основателят й Мартин Димитров остава с 30% от бизнеса, а цената на договорката зависи от триумфите на компанията в идващите три години, като по този метод рискът се споделя сред купувачите и продавача. Дори като част от DDB Group Nitram остава независима организация с екип от 11 души, като задачата е да се разрасне още във времето. Компанията ще оперира в обособен офис и резервира портфолиото си от клиенти. Френската Akuo Energy ще построява огромен слънчев парк в Северна Македония за 270 млн. евро. Новата инвестиция цели построяването на слънчев парк с потенциал 400 мегавата. Интересното е, че тази компания има и офис в България, който неотдавна реализира дребна инвестиция във Водноелектрическа централа комплекса. Това е втора огромна ВЕИ инвестиция в Северна Македония, откакто WPD разгласи, че ще вложи 500 млн. евро във вятърен парк. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР