Поредно поругаване на паметник в Пловдив. Отново паметникът на Альоша

...
Поредно поругаване на паметник в Пловдив. Отново паметникът на Альоша
Коментари Харесай

Паметникът на Альоша осъмна боядисан

Поредно поругаване на монумент в Пловдив. Отново паметникът на Альоша осъмна оцветен с алена багра.
Освен това скулпторът Цвятко Сиромашки алармира, че е забелязал увреждане на две мозаечна пана, направени от Йоан Левиев, в подлеза до баня “Старинна ” в Пловдив.

Пловдив
Георги Стаменов, кмет на регион “Централен ” в Пловдив: Необяснимо е за мен какво предизвика тези хора да постъпват по този начин. В последна сметка това е един монумент, който носи част от историята както на нашия град, по този начин и на нашата страна. Не считам, че поругаването на паметника е израз на избрана визия за развиване на града.
Направил съм предложение за финансиране за създаване на втората част от структурата на хълма. Миналата година успяхме да реконструираме източната част.
В този план е планувано и изцяло видеонаблюдение по целия път и при мемориалния комплекс, сподели той.

Ако бъде утвърдено това финансиране в границите на 1 млн. лева от Общинския съвет, в края на 2020 година хълмът ще бъде възобновен от всичките му страни и ще има видеонаблюдение, добави районният кмет.

След сигнала за повредените на мозаечните пана в подлеза, общината направи инспекция.
Пламен Панов, заместник-кмет по просвета на Община Пловдив: Снощи организирах диалог с началника на отдел " Култура " Нина Димовска и с Градска художествена изложба в лицето на Краси Линков, които имат нужния потенциал, с цел да могат да извършат възстановяване и облагородяване на двете мозаечни пана.
Ще действаме допустимо в най-кратки периоди, съгласно и климатичните условия, с цел да реставрираме мозайките. Към сегашния миг те не са в неприятно общо положение, само че има замърсяване на един сегмент от 10 см, който е измърсен. Липсват и към 10-ина камъчета от самите мозайки.
След това ще ги почистят.

Опазването на подлезите и на културното завещание е споделена отговорност, добави Пламен Панов.
Георги Стаменов: Всички тези пана са интегрирани в новия план за реконструкцията на подлеза. Очакваме до 30 дни да го входираме в Общината.
При налично финансиране, има опция в границите на 2020 година да се стартира с цялостното възстановяване на подлеза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР