Поредно гневно отворено писмо изпратиха днес от Сдружението за модерна

...
Поредно гневно отворено писмо изпратиха днес от Сдружението за модерна
Коментари Харесай

Големите вериги с гневно отворено писмо, искат повече компенсации

Поредно яростно отворено писмо изпратиха през днешния ден от Сдружението за съвременна търговия - организация, която сплотява някои от най-големите хранителни и нехранителни магазини в България. В него за следващ път се отбелязва, че решението на управляващите да не отворят от първи април огромните нехранителни магазини в пагубно за техния бизнес, настояват, че, най-малко съгласно тях, от тази мярка няма да има позитивен здравен резултат и най-после - желаят съществено разширение на обезщетенията, до които имат достъп. 

Основната логичност, която от Сдружението за съвременна търговия следват е, че затварянето на огромните магазини ще накара хората да отидат в по-малките, т.е. - да се струпат на по-малко пространство. Следва и изводът, че " затварянето на огромните магазини за нехранителни артикули води по-скоро до повишение на риска от разпространяване на COVID-19, в сравнение с до преодоляване на пандемията ".

Освен това огромните вериги споделят, че досега неведнъж са потвърдили, че могат да обезпечат съответна отдалеченост при извършване на покупки, надзор при достъпа, стерилизация и цялостно съблюдаване на всички планувани епидемиологични ограничения.

" В същото време продължаващото затваряне на огромните магазини има извънредно тежки стопански последици освен върху търговците, само че върху цялата екосистема от свързани с ритейл бранша бизнеси и може да докара даже до банкрути и растеж на безработицата. Резултат от затварянето ще бъде и намаляването на приходите в държавния бюджет и сензитивното увеличение на броя компании, които ще се нуждаят от поддръжка и обезщетения от страна на страната. Ето за какво СМТ още един път упорства огромните магазини за нехранителни артикули да бъдат отворени при прецизно съблюдаване на здравните ограничения, пишат от СМТ. 

Веригите са отбелязали още един факт, който съгласно тях би трябвало да подсказва, че би трябвало да бъдат отворени - огромните търговци представляли опция на клиентите да имат достъп до артикули от първа нужда, " като специфични храни, артикули за грижа за бебето, за стерилизация на дома, материали за незабавни поправки и доста други ".

От СМТ напомнят, че до момента в който веригите не работят, те губят пари, а пари се губят и от цялата екосистема, която е обвързвана с тях.

" Продължаващият спад на оборотите неизбежно ще докара до верижно утежняване на положението на фирмите в бранша, растеж на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата. "

Припомня се и че целият този бизнес бил " на ярко ", тъй че загуба ще понесе и държавният бюджет. 

Накрая огромните вериги показват и своите претенции, които ще пазят в случай че останат затворени. Накратко - СМТ желае препразглеждане на множеството настоящи ограничения на властта и променянето им тъй че, достъп до тях да имат и огромните компании, които сега могат да употребяват само стратегиите 60:40, " Запази ме " и " Заетост за теб ". 

Ето ги и всички претенции на СМТ: 

• Обхватът на мярка „ Подкрепа посредством оборотен капитал за МСП “ през Национална агенция за приходите, която планува поддръжка за затворени дребни и междинни предприятия в размер на 10% от оборота без Данък добавена стойност, да бъде уголемен и към огромните компании.
• Обхватът на мярка „ Подкрепа за междинни предприятия по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ също да бъде уголемен към огромни предприятия.
• Да се разшири обсегът на стратегия „ Запази ме “ като в нея да могат да бъдат включени и чиновници на затворени обекти, които все още нямат право на обезщетения по мярката. Това са адвокати, финансисти, чиновници за отдалечено обслужване на клиенти, защита, поддръжка и по този начин нататък. 
• Редуциране на налог здания и такса боклук за интервала на затваряне на обектите;
• Замразяване на данъчните заплащания за интервала на затваряне на обектите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР