Поредният огромен скандал – този път около социалната мрежа Фейсбук,

...
Поредният огромен скандал – този път около социалната мрежа Фейсбук,
Коментари Харесай

Световен скандал – британци манипулирали изборите в САЩ

Поредният голям скандал – този път към обществената мрежа Facebook, разтресе света и той сигурно ще задмине нервността към отравянето на шпионина Сергей Скрипал във Англия. Нещата се развиха мълниеносно. Разследване на „ Ченъл Фор ” (Channel 4) разкри, че английската компания за разбори „ Кеймбридж аналитика ” се е намесвала в хода на изборите в разнообразни елементи на света, прибягвайки до подкупи и разпространяване на клеветническа информация в интернет. Това е станало, откакто тази компания е употребила персоналната информация на над 50 милиона консуматори на Facebook. Шефът по сигурността на обществената мрежа Алекс Стамос към този момент напусна компанията. Съобщението е на вестник „ Ню Йорк Таймс “, който цитира някогашни и сегашни чиновници на компанията. Причината за оставката са различия с управлението. Стамос настояваше за по-детайлно следствие на възможна интервенция в американските президентски избори.

Първоначалната информация за потреблението на персонални данни за политическа пропаганда пристигна през уикенда, откакто Ню Йорк Таймс и английският „ Обзървър “ отпечатаха изказванията на Кристофър Уайли, някогашен чиновник на „ Кеймбридж Аналитика “. До момента няма отговор от високо равнище от страна на Facebook. Според няколко по-нисши шефове в компанията не става дума за приключване на информация, защото тя е била по начало обществена.

Нека проследим какво сочи следствието. Британската компания „ Кеймбридж Аналитика “ е употребила персоналните данни на милиони консуматори без тяхно единодушие, с цел да създаде програмен продукт, допускащ да бъдат планувани настройките на гласоподавателите. Това е станало благодарение на приложение за психически проби, създадено от професора по логика на психиката от университета в Кеймбридж Александър Коган и изтеглено от 270 000 консуматори на Facebook и посредством мрежата е достигнало до 50 милиона души. Всъщност тази компания работи с предизборни щабове, партии и други организации, като им оказва помощ за създаването на посланията си към основни демографски групи въз основата на данните, с които разполагат.

Доналд Тръмп също е употребявал услугите на „ Кеймбридж Аналитика “. Компанията обаче отхвърля да е употребила данните от Facebook за потребностите на предизборната акция на бъдещия президент на Съединени американски щати. Освен това прецизира още, че не е работила по референдума през юни 2016 година, на който британците гласоподаваха за излизане на страната от Европейския съюз. Британската работа за контрол на информацията от своя страна обаче заяви, че ще изиска правосъдна заповед за изследване на компютрите и сървърите на компанията.

А публицистите от „ Ченъл Фор ” добре са се потрудили. Разследването им безусловно взриви света. Оказа се, че те са записали скрито срещи с представители на „ Кеймбридж аналитика ”, представяйки се за евентуални клиенти, искащи да манипулират изборите в Шри Ланка. Срещите се осъществявали в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 година Пред скритата камера основният изпълнителен шеф на компанията Аликзандър Никс споделя, че компанията му се е намесвала допълнително от 200 избори в разнообразни страни по света, измежду които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина.

„ Предлагахме на претендента огромна сума за финансиране на неговата предизборна акция в подмяна на земя да вземем за пример. Записвахме това на видео, по-късно замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет “, показва Никс, наричайки предлагането – „ прекомерно добра договорка, с цел да е истина “ и определяйки го като доста ефикасен метод за операция. Той прибавя, че компанията му е пращала в домовете на претендентите проститутки и разяснява, че в съответния случай може да докара в Шри Ланка красиви девойки от Украйна.

На срещите, наред със самия Никс, участват специалистът по данни Алекс Тейлър и изпълнителният шеф Марк Търнбул. Последният разказал, че чиновници на компанията са пускали компрометиращи данни за претендентите в обособени уеб сайтове и обществени мрежи. „ Кеймбридж аналитика ” е работила по избор на клиента, не от свое име, а като „ студенти, които вършат курсови работи в университета или туристи “.
След излъчването на следствието представител на „ Кеймбридж аналитика ” съобщи, че думите по време на срещите са били изтълкувани погрешно. Според него двама от чиновниците на компанията са се пошегували, пробвайки се да предизвикат „ евентуалния клиент “ да разкрие дали в желанията му няма нещо нелегално. Самият Александър Никс съобщи, че съжалява за присъединяване си в тези срещи и че компанията му в никакъв случай не е предложила подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала погрешна информация.

Разследване на „ Гардиън ” сочи, че услугите на „ Кеймбридж аналитика ” са употребявани освен за изборите в Съединени американски щати, само че и за акцията за „ Брекзит ”. Британската компания е била наета от американския милиардер Робърт Мърсър, който бе главен донор за акцията сегашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Стив Банън, който е чиновник на Мърсър, до неотдавна беше консултант на Тръмп, а преди този момент вицепрезидент на „ Кеймбридж аналитика ”.

Зукърбърг загуби
$6 милиарда единствено за един ден


Скандалът има и друго измерение. Той удари мощно по доверието на вложителите във „ Facebook ”. Състоянието на притежателя на обществената мрежа Марк Зукърбърг понижа с повече от 6 милиарда $ за ден. Преди дни акциите на „ Facebook ” поевтиняха с 6,77%. Зукърбърг, дружно с филиали, има над 403 милиона акции на Facebook съгласно Кортни Ю, шеф на отдела за изследвания на Екуилър (Equilar). Тези акции към момента костват към 68,5 милиарда $. Въпреки загубата, Зукърбърг продължава да е четвърти по благосъстояние в света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР