Поредни задочни реплики размениха днес премиерът Бойко Борисов и президентът

...
Поредни задочни реплики размениха днес премиерът Бойко Борисов и президентът
Коментари Харесай

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер

Поредни задочни реплики размениха през днешния ден министър председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Повод даде президентът с коментара си за новите министри в държавното управление: „ Премиерът маха министъра на вътрешните работи Валентин Радев поради парадоксалната и мърлява работа, както той (министър-председателят – б.р.) се изрази – мърлявата работа на полицията, само че по закон тя се възнамерява, провежда, води и управлява от основния секретар, който надлежно поради тази мърлява работа се предлага за силов министър. Аз не го разбирам“. Радев бе на конгрес Кариера в България. Защо не? “, само че запитан по какъв начин прави оценка новите министри съобщи, че качеството на работата им ще се преценя от Народното събрание и заключи: „ Нека първо поработят и чак тогава бих могъл да дам оценка “.

Малко по-късно от Залцбург, където се организира лидерската среща за мигрантите в Европейски Съюз, министър председателят Бойко Борисов бе сбит, само че корав в отговора си: „ Отговорността се понася от тези, които са определени да ръководят, аз мисля, че тези хора ще се оправят добре. Но всеки ден ни подлагат на рецензия. Аз запитвам един държавен глава не би ли трябвало да е татко на всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията? ”.

По същото време, само че в Народното събрание, Българска социалистическа партия първо изиска оставка на цялото държавно управление, след това целите на новите министри, а по-късно още веднъж съобщи, че няма да поддържа номинациите за нови назначения в районното министерство, Министерство на вътрешните работи и в министерството на превоза.

„ България загуби 1 седмица и повече с назначението на новите министри поради войната сред институциите. Това сподели в това време във Варна вицепремиерът Валери Сименов във връзка със забавеното сключване на указа за освобождение на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. „Личните връзки сред президента и министър-председателя не трябва да рефлектират върху вземането на решения и осъществяването на задълженията“, разяснява Симеонов. Според него не е добре в очите на обществото, когато институциите водят война между тях. „Аз съм срещу борбата, не би трябвало да се показват разминавания и несъгласия, тъй като това саботира политическата непоклатимост, която е най-голямото ни достижение за последната година и 4 месеца“, счита вицепремиерът. Според него тя подсигурява понижаване на нарушаванията, определяне на правила и ред, които важат за всички и дава опция на бизнеса да влезе в една постоянна наклонност.

Припомняме, че тъкмо забавянето на президентския декрет по освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи отсрочи със седмица трите оставки и гласуването на новите попълнения в държавното управление.

В последна сметка новите министри бяха гласувани от депутатите. Всяка оставка и всяко ново предопределение мина в пленарна зала с обособен избор. Първо Народното събрание освободи от поста Николай Нанков като министър на районното развиване и благоустройството. С друго гласоподаване депутатите избраха Петя Аврамова за нов районен министър. След това се одобри оставката на Валентин Радев като министър на вътрешните работи, а с второ гласоподаване на поста му беше определен Младен Маринов.

Накрая и Росен Желязков бе гласуван за министър на превоза, осведомителните технологии и известията, като той влиза в състава на Министерския съвет на мястото на Ивайло Московски. И тримата новоизбрани министри поставиха клетва и подписаха клетвените листове. Председателстващият съвещанието Емил Христов пожела триумф на новите министри.

Любопитната детайлност бе, че процедурата мина в отсъствието на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която е на планувано публично посещаване в Баку, Азербайджан. Точно по време на вота и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не беше в пленарна зала, защото трябваше в този час да одобри немската делегация от политици и депутати от партията на канцлера на Германия Ангела Меркел Християндемократическия съюз (ХДС).

Мандат


Ивайло Московски с късмет за кариера зад граница


Нина Ставрева ще освободи поста през декември

 02_03 Има възможност някогашният министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски да не се върне в Народното събрание като народен представител, а да бъде назначен в чужбина. Първоначално се появи информация за Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР), където Московски е апетитен за предложение за вицепрезидент от квотата на България. Страната ни е със статут на страна-учредителка на ЧБТР и деен акционер.

В момента постът се заема от Нина Ставрева, която бе назначена с 4-годишен мандат през 2014 година, който изтича през декември тази година.

За назначението е належащо решение на Министерски съвет, като длъжността към този момент е обсъждана неофициално на колекция на кабинета.

Приемственост


Пътната сигурност е тематика №1

 Росен Желязков Росен Желязков
Най-важното за мен е да има последователност с екипа на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, с цел да продължим стартираните промени. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков при встъпването му в служба. Той благодари на досегашния министър Ивайло Московски за градивната работа през годините и положителното съдействие в бранша.

Желязков поема министерството в устойчиво положение, само че едно от сериозните провокации е възстановяване на координацията и взаимната работа с всички структури, виновни за пътната сигурност. Припомняме, че тъкмо жестоката злополука с жертви край Своге стана причина за тройната оставка в държавното управление.

Приоритети ще са концесионирането на транспортните обекти, оздравяването на БДЖ, която на процедура беше докарана до банкрут през 2009 година

Втори опит в Министерство на вътрешните работи


Подариха си колажи и тиролската шапка

 Младен Маринов одобри поздравите на зам.-председателя на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев Младен Маринов одобри поздравите на зам.-председателя на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев
Най-коментираната министерска промяна в Министерство на вътрешните работи се случи в постройката на министерството, а някогашният към този момент министър Валентин Радев и наследникът му на поста Младен Маринов си размениха другарски дарове. Припомняме, че предходната седмица от Министерство на вътрешните работи бяха оповестили даже час за церемонията по предаването на властта, а след това я отложиха. Така от втори опит и към този момент след полагането на клетвата в Народното събрание, Радев подари на досегашния основен секретар тиролската шапка – един от знаците на тройката председателство на Съвета на Европейски Съюз. А Маринов върна жеста с плакет и любопитен колаж от фотоси. „ До момента се направи доста за униформения състав и чиновниците го правят оценка “, съобщи министър Младен Маринов при встъпването му на новия пост. Радев пък се направи послание към целия полицейски състав. Още в Народното събрание новият Министерство на вътрешните работи министър беше поздравен от зам.-председателя на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.

Подредена къща


Нанков остава, само че заместител в Министерство на регионалното развитие

 Петя Аврамова и Николай Нанков Петя Аврамова и Николай Нанков
Бившият към този момент районен министър Николай Нанков има огромна възможност да остане в Министерството на районното развиване и благоустройството, само че към този момент като част от екипа на наследничката си Петя Аврамова. Това стана ясно от думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в коридорите на Народното събрание. Очакванията са Нанков да стане заместник-министър в Министерство на регионалното развитие. „ Изключително съм благополучен, че оставяме подредена къща на добър собственик “, съобщи от своя страна Нанков. „ Съзнавам отговорността, която поемам с този пост. Държа на приемствеността и на три целта, които ще съблюдавам в работата си – успеваемост, качество и надзор “, сподели Петя Аврамова. „ Вярвам, че с ангажираността на всички и на законодателната власт ще успеем да свършим работата, която ни следва за облагородяване на нашата страна, за добра градска среда и положителни пътища, акцентира новият районният министър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР