Поредни мрачни дни (но не от сезона) предстоят за столичният

...
Поредни мрачни дни (но не от сезона) предстоят за столичният
Коментари Харесай

Предстоящото изсичане на дърветата около храма Света Неделя разбуни духовете в столицата

Поредни мрачни дни (но не от сезона) предстоят за столичният кмет Йорданка Фандъкова. Радостта й от завършилия след трудно отсрочване и кавги конкурс на Столична община за абстрактен план за възобновяване на площад „ Св. Неделя “ в историческия център на София е на път да бъде попарена. След като доскоро повече от 10 дни поканеното от софийското кметство интернационално жури отличи плана на архитектурното студио на световноизвестния проектант Масимилиано Фуксас, а самата Фандъкова не скри задоволството си от взетото решение, в този момент против него се оповестиха с изключение на Инициативния комитет "Граждани за София “, само че и двете професионални организации у нас – Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България.

Причината за недоволството им е идното изсичане на дърветата към храма "Света Неделя ".

"Това е вандалски акт от страна на общината, който ние няма да приемем...Белият дроб на София да бъде изсечен е безусловно неприемливо! " - това написа в петицията на организацията.

"Граждани за София " приканват ръководещите да преразгледат решението си за заданието за реорганизация на знаковия за столицата площад.

"Сянката в горещите дни, на която всеки преминаващ се радва, ще бъде унищожена с години. Ние не одобряваме никакви доводи това да се случи! Призоваваме за наново разглеждане на заданието! ", приканват от инициативният комитет.

В петицията си "Граждани за София " упорстват дейностите по бъдещата реорганизация на площада да бъдат съобразени със в този момент съществуващата растителност.

Тук е моментът да напомним, че показаният план студио "Фуксас " планува отсичането на съществуващите все още 50-годишни кестени, към църквата. В предлагането на архитектите е заложено засаждането на нови фиданки към ресторант "Хепи ", което съгласно архитектите пък ще затрудни пешеходното придвижване в този сектор.

Нека не забравяме обаче, че още при представянето на плана кметът Фандъкова недвусмислено сподели, че той евентуално ще претърпи промени точно в посока опазване на дърветата към храма.

Инак столичният градоначалник не крие желанията си към предлагането на италианеца, което планува откриване на археологията към църквата, стъклени пешеходни пасажи над археологическите разкопки, нови фонтани пред храма, нови пешеходни зони по бул. "Александър Стамболийски " до ул. "Лавеле ", по бул. "Княгиня Мария Луиза " до "Тодор Александров " и по ул. "Съборна ", опазване на трамвайното трасе по бул. "Витоша “ и увеличение на озеленяването и напълно нови зелени площи около трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. "Позитано ".

Все отново не трябва да се подминава фактът, че става дума за едно от най-емблематичните места на столицата, където в края на лятото на предходната година бяха разкрити археологически находки от късноантичния интервал. Очевидно точно създаването за консолидиране и експонирането им в предлагането на архитектурното студио на Фуксас беше впечатлило освен комисията, само че и кмета на столицата.

В същото време обаче, за всички е ясно, че сегашните забележки на гражданските и професионални общности във връзка с опазване на растителността, няма по какъв начин да бъдат подминати. Пък и Фандъкова надали ще рискевя за следващ път да бъде провалена фантазията й, София да се постанова като известна културна дестинация и през идващите години.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР