Поредна сделка в българската предприемаческа екосистема стана факт, след като

...
Коментари Харесай

Американската TrillerNet придоби българската платформа за стрийминг Fite

Поредна договорка в българската предприемаческа екосистема стана факт, откакто компанията за стрийминг на бойни спортове Fite беше добита от американската TrillerNet. В страната тя оперира през сдружението " Флипс медиа ", а измежду първите вложители в бизнеса е фондът LAUNCHub Ventures. Цената на договорката не е оповестена, само че по думите на фонда е най-голямата продажба от портфолиото им досега. По източници от пазара оценката на бизнеса е няколко десетки милиона $, което го прави и една от най-големите продажби на българска софтуерна компания. Вложение във Fite има и различен български фонд - BrightCap Ventures.
Американският притежател
Новият притежател на Fite е американската компания TrillerNet, която има приложението за шерване на видеа Triller, стрийминг услугата TrillerTV и онлайн платформата за лъчение на бойни спортове Triller Fight Club. Сделката е част от тактиката на компанията за разширение на портфолиото от видео и стрийминг услуги в региона на развлекателното наличие и бойните спортове. " С придобиването на Fite внедряваме в TrillerNET тяхната технология, скъпа база от клиенти и сътрудници и един от най-опитните екипи в региона. Сделката въплъщава упоритостите ни освен да разтеглим Triller FightClub и разпространяването на Fite, само че и да променим метода, по който се доставя музикално, спортно и развлекателно наличие до публиката ", разяснява за медиите Боби Сарневещ, съсобственик на Triller.

" Като сътрудници на Fite, станахме очевидци на упоритостта им да станат международен водач в разпространяването на спортно наличие. Не бихме могли да бъдем по-щастливи от резултата, който е една от най-големите продажби в локалната екосистема ", споделя Любен Белов, сътрудник в LAUNCHub Ventures.

През последната година TrillerNet закупи редица интернационалните бизнеси. Паралелно с Fite, компанията завърши договорка за придобиване и маркетинг платформата Amplify.ai, с която цели да даде по-подробна информация на рекламодателите за успеваемостта на рекламите им в платформите, оповестява Reuters. През март пък TrillerNet стана притежател на музикалната стрийминг платформа Verzuz. По информация на Reuters покупко-продажбите на американската компания през последните 18 месеца се равняват общо на 250 млн. $.
Развитието наFite
Българската компания е основана през 2012 година под името Flipps и стартира активността си като платформа за дистрибуция на онлайн видеосъдържание. Няколко години по-късно екипът концентрира бизнеса си върху бойните спортове и сътвори стрийминг платформата Fite. Компанията има офиси в България и Съединени американски щати. В страната регистрира 1.4 млн. лева доходи за 2019 година и облага от над 100 хиляди лева Собственик на българското сдружение е американската Flipps Media.

Платформата има над 10 млн. консуматори и за последните пет години е излъчила над 5 хиляди спортни събития онлайн. По данни от Crunchbase Fite има общо набрано финансиране в размер на 11.2 млн. $. Сред първите вложители в компанията е българският фонд LAUNCHub, който след това влага пари в още няколко рунда. Сред вложителите са също Тим Дрейпър от Силициевата котловина, който е финансирал компании като Hotmail, Skype, Tesla, SpaceX и други, фондът Earlybird, както и българският BrightCap Ventures. " Подкрепата на LAUNCHub Ventures през годините беше доста значима за продължителния триумф на бизнеса ни. Сигурен съм, че ще забележим още доста продажби през идващите години измежду другите компании от портфолиото им ", разяснява съоснователят и изпълнителен шеф на Fite Коста Йорданов. Това е вторият exit (излизане от инвестиция посредством продажба) на LAUNCHUB Ventures за последния месец. В края на март фондът разгласи и продажбата на друга компания от портфолиото си - Cleanshelf, която беше купена от немската софтуерна група LeanIX. През последните години LAUNChub Ventures излязоха и от компании като Cloudpipes, BGMenu, Connecto и др
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР