Поредна грозна дрязга разкъса новия парламент. Този път причината беше

Поредна грозна дрязга разкъса новия парламент. Този път причината беше ...

За Джипко Бибипков и Мозъка – в парламента чакат Борисов


Поредна грозна дрязга разкъса новия парламент. Този път причината беше отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, от когото депутатите искат да говори пред тях за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Всичко започна с Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”, която Народното събрание да приеме решение, с което да задължи Борисов да се яви пред него. „Една от стъпките за връщане на достойнството на парамента ще бъде довеждането на премиера Борисов тук, пред народните представители”, обяви бившият омбудсман. От ГЕРБ реагираха с възмущение, в което най-високо се чуваше гласът на бившия председател на парламента Цвета Караянчева. „Последният човек, който има правото да се възмущава, е г-жа Караянчева, която участваше активно в опозоряването на 44-то Народно събрание. Засрамете се и мълчете, защото вие допуснахте 4 години Борисов да се гаври с парламента”, реагира Манолова.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ определи искането й като нарушение на правилника. „Не може с такава злоба, с такава жлъч от тази висока трибуна да се говори за министър-председател. Това е олицетворение на ръководството на държавата”, с развълнуван глас каза Иванов. От думите му излезе, че премиерът едва ли не може да не идва повече в парламента, след като подаде оставка.

След него на трибуната буквално влетя Караянчева, почувствала се обидена от Манолова. „Вие сте се обединили около една обща теза – всички да мразим Цвета Караянчева. Само че ще ви кажа нещо – омразата не е добра основа за изграждане на съгласие и политическата енергия, впрегната само в омраза, е изгубена енергия. Хората не са ви пратили тук, за да правите циркове, а за да работите”, нападна тя опонентите на ГЕРБ.

Атанас Славов, конституционалистът от „Демократична България”, обясни защо Борисов трябва да дойде: „Министър-председателят е длъжен винаги да се появи. Независимо дали е в оставка, независимо дали е болен, независимо дали е на воаяж до Барселона – министър-председателят е длъжен винаги да се явява в Народно събрание. Парламентаризмът не се суспендира, когато той е в оставка.”

А Филип Станев от „Има такъв народ” атакува Лъчезар Иванов. „Вие сте джентълмен, интелигентен човек, неслучайно носите прозвището „Мозъка”, дръжте се по-възпитано”, подигра се той с Иванов. А към герберите се обърна: „Искам да ви кажа с широка усминка оттук – днес се оказа, че бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя!”

Последва го съпартиецът му Тошко Йорданов, който обяви: „Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път! Шофьорчето Борисов днес не дойде за пореден път!” От ГЕРБ го освиркаха, а председателят на парламента Ива Митева извика предупредително: „Г-н Йорданов!” Това обаче не спря депутата, който продължи: „Джипко Бибипков днес не дойде за пореден път! Прекрасно е, че той е ваш лидер. Благодаря за това удоволствие.”

Източник: segabg.com