Поредна година на матури и поредна година на гафове от

...
Поредна година на матури и поредна година на гафове от
Коментари Харесай

Грешките на МОН винаги са верни

Поредна година на матури и поредна година на гафове от страна на МОН.
Родители сигнализираха за неточност в задача №7 от матурата по български език и литература за 12 клас. Условието сочи, че зрелостниците би трябвало да дефинират изречението, в което няма граматическа неточност. Според МОН повече от необичайно изписаното изречение " Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия " е разумният правилен отговор.
Естествено, за всеки естествен човек това надалеч не е разумният правилен отговор, защото във формулировката няма нищо разумно . Повече от ясно е, че някой не е довидял , че думата " комисия " е пропуснато да бъде членувана - " комисияТА ".
Може би вбесени от множеството си гафове през годините, от МОН взеха решение да не падат по тил. Вместо да признаят виновността си и да оповестят, че просто тази задача няма да бъде зачетена, те влязоха в пикантен спор с езиковеди, експерти от Българска академия на науките и родители, че в действителност " грешката е вярна ".
Тоест, имало неточност, само че тя е верен тип неточност. Щом не е граматическа, " всичко е тъкмо ".
Може би от МОН разчитат учениците да са медиуми и да предусетят кои неточности в изпита са " правилни " и кои - маловажни. Къде специалистите от министерството са имали поради нещо друго и къде има " правилен " и " по-верен отговор ".
Не е ясно кому е необходим този цирк. Отдавна е видно, че в МОН не работят безспорни специалисти и те постоянно имат пропуски. Най-нормалното нещо е да ги признаят, с цел да не бъдат придружени акциите по завършването всяка година със кавги.
Издребняването няма да изведе образованието ни на по-високо равнище, в противен случай - единствено може да го принизи. Цял народ знае, че в МОН работят хора със противоречив потенциал. Време е и те да го осъзнаят.
Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР