Поредна акция на кампанията „Капачки за бъдеще“ се проведе тази

...
Поредна акция на кампанията „Капачки за бъдеще“ се проведе тази
Коментари Харесай

Акция в Тракия: Показаха линейката, купена с Капачки за ...

Поредна акция на акцията „ Капачки за бъдеще “ се организира тази събота на паркинга на магазин „ Метро “ в Тракия. И този път към шатрата за събитието се стекоха дребни и огромни, събирали няколко месеца капачки. По традиция някои българи, които живеят зад граница, също бяха дали своя принос.

Разликите с предходни акции този път бяха две. От надалеч на паркинга се виждаше огромното достижение на предходната акция – наонаталната кола за спешна помощ, която е реалност с помощта на напъните на всички. Тя беше паркирана тъкмо до пункта за предаване на рециклируемите първични материали, с цел да покаже на всички, взели присъединяване в акцията, че всяка предадена капачка е в помощ за благородната идея.

Линейката е закупена със средствата, събрани от акцията напролет, както и от продажбата на календари и тениски. Тя е на стойност 200 хиляди лв., в които влиза и цялото съоръжение. Бусът е закупен настрана от него, а по-късно е преобразуван в профилирана кола за спешна помощ. Това се е оказал най-евтиният вид. За задачата уредниците на акцията са се съветвали с лекари неонатолози, с цел да бъде закупена и инсталирана здравна техника съгласно международните и европейски стандарти за грижа при превозване на недоносени дечица.

Неонаталната кола за спешна помощ ще бъде предадена на Центъра за незабавна здравна помощ в Пловдив идната седмица, прецизираха уредниците. Това е втората такава кола за спешна помощ, която ще се употребява за потребностите на недоносените българчета. Такава до в този момент имаше единствено в София, изяснява Лазар Радков, който стои отпред на самодейността. В момента се събират средства за закупуването на още една кола за спешна помощ, с която броят им в страната да стане най-малко 3.

Другата разлика при тази акция беше опцията да се предават алуминиеви кенчета. Това е сериозен прогрес в събирането на средства за благотворителната идея, защото тези първични материали се изкупуват за 1,50 лева на кг. Цената на рециклируемите кенчета се оказва 3 пъти по-висока от тази на капачките, които се изкупуват за 50 стотинки на кг. За момента обаче множеството присъединили се в събитието предаваха капачки. Може би това се дължи на обстоятелството, че огромен принос в акцията имат и детски колективи от учебни заведения и градини.

Предстои от пролетта да стане допустимо и предаването на пластмасови бутилки. Това даде обещание Лазар, който развива акцията от време на време. До в този момент няколко пъти напъните в тази посока са се проваляли, поради разнообразни условия. Миналата година коронавирус рецесията е сринала цената на суровините и това е попречило за организацията по предаване и на бутилки. Този път обаче той се надява, че ще имат триумф.

Снимки от Живка Гецова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР