Поредна акция на кампанията „Капачки за бъдеще“ се проведе тази ...

Поредна акция на кампанията „Капачки за бъдеще“ се проведе тази

Акция в Тракия: Показаха линейката, купена с Капачки за ...

Поредна акция на акцията „ Капачки за бъдеще “ се проведе тази събота на паркинга на магазин „ Метро “ в Тракия. И този път към шатрата за обстоятелството се стекоха малки и огромни , събирали няколко месеца капачки. По традиция някои българи, които живеят зад граница, също бяха наистина ли своя принос.

Разликите с предходни акции този път бяха две. От надалеч на паркинга се виждаше голямото достижение на предходната акция – наонаталната кола за спешна помощ , която е реалност с помощта на усилията на всички. Тя беше паркирана тъкмо до пункта за излъчване на рециклируемите първични материали , с цел да покаже на всички, взели присъединяване в акцията, че всяка предадена капачка е в помощ за благородната кауза.

Линейката е закупена със средствата, събрани от акцията напролет , както и от продажбата на календари и тениски. Тя е на цена 200 хиляди лв. , в които влиза и цялото съоръжение . Бусът е закупен настрана от него, а в следствие е преобразуван в специализирана кола за спешна помощ . Това се е оказал най-евтиният вариант. За задачата уредниците на акцията са се съветвали с лекари неонатолози, с цел да бъде закупена и инсталирана здравна техника съгласно глобалните и европейски стандарти за грижа при превозване на недоносени дечица.

Неонаталната кола за спешна помощ ще бъде предадена на Центъра за незабавна здравна помощ в Пловдив следващата седмица, уточниха уредниците . Това е втората такава кола за спешна помощ , която ще се употребява за потребностите на недоносените българчета. Такава до в този момент имаше единствено в София, изяснява Лазар Радков, който стои отпред на самодейността . В момента се събират средства за закупуването на още една кола за спешна помощ , с която бройката им в страната да стане най-малко 3.

Другата разлика при тази акция беше опцията да се предават алуминиеви кенчета. Това е съществен прогрес в събирането на средства за благотворителната кауза, защото тези първични материали се изкупуват за 1,50 лева на килограм. Цената на рециклируемите кенчета се оказва 3 пъти по-висока от тази на капачките, които се изкупуват за 50 стотинки на килограм. За момента макар че повечето включили се в обстоятелството предаваха капачки. Може би това се дължи на обстоятелството , че огромен принос в акцията имат и детски колективи от учебни заведения и градини.

Предстои от пролетта да стане допустимо и излъчването на пластмасови бутилки. Това даде обещание Лазар, който развива акцията от време на време . До в този момент няколко пъти усилията в тази посока са се проваляли, поради разнородни условия . Миналата година коронавирус рецесията е сринала стойността на суровините и това е попречило за организацията по излъчване и на бутилки. Този път макар че той се надява, че ще имат триумф .

Снимки от Живка Гецова

Източник: marica.bg