Поредицата на предаването Money.bg Уcпeлитe бългapи, ĸoятo разказава вдъхновяващите лични

...
Поредицата на предаването Money.bg Уcпeлитe бългapи, ĸoятo разказава вдъхновяващите лични
Коментари Харесай

Българинът, който отговаря за 15 милиона клиенти на една от най-големите банки в Европа

Поредицата на предаването Money.bg " Уcпeлитe бългapи ", ĸoятo разказава вдъхновяващите персонални иcтopии нa пpocпepиpaли нaши cънapoдници, продължава с историята на Веселин Петков, който живее във Виена и понастоящем работи за една от най-големите банкови групи в Австрия и цяла Европа - Raiffeisen bank international, чиито активи се правят оценка на 150 милиарда евро. Как се печели работно място в сходна организация споделя самият той.

" Когато аплайвах за позицията, това, което натежа, с цел да бъда аз определеният претендент, е опитът насъбран в сферата. Десет години преди тази позиция се занимавах в съответната сфера, само че несъмнено има и наложителни фактори от вида на обучение, познаване на банковия бранш, на финансовия свят, познаване на обстановката на нашите пазари ", споделя той.

Той споделя, че по време на интервютата е трябвало да се пребори с известна доза подозрения от вида на " какъв е този българин и от къде идва ".

От България към Австрия

Преди да замине Петков работи у нас в продължение на 10 години в българска консултантска компания, която има редица интернационалните клиенти.
 Българката в австрийската енергетика, която взе участие в договорка за €100 милиона
Българката в австрийската енергетика, която взе участие в договорка за €100 милиона

Деница Ненчева е първият воин от поредицата " Успелите българи "

" В продължение на 10 години натрупах огромно количество опит в интернационална среда. Всичките клиенти на компанията бяха огромни интернационалните компании в Близкия изток, Америка, Западна Европа и когато аплайвах бях сигурен, че мога да върша това, което е в CV-то ми. Това, което ме накара да се преместя в Австрия са чисто персонални аргументи, защото брачната половинка ми е родена и живее тук ", декларира той.

Какво се скрие зад позицията " потребителско преживяване "

По думите на Петков дисциплината customer experience или " потребителско преживяване " има три съществени цели - да събира оптимално доста противоположна връзка от клиентите, да систематизира и проучва тази противоположна връзка, да реши кои са най-важните аргументи, заради които клиент може да е неудовлетворен и оправи тези проблематични зони.

" Това са трите аспекта, които се занимавам на ежедневна база. Опитвам се да осъществявам системи, които да систематизират процеса по събиране на противоположна връзка, пробвам се да наложа статистически способи за разбор на данните, с цел да не се постанова " на око " да се преценя кои са най-важните проблеми на нашите клиенти, които би трябвало да решим, а да е основано на разбор на данни. Опитвам се да въведа общоприети похвати за оправяне на така наречен потребителско преживяване ", споделя Петков.

По думите му главната цел на работодателя му и на него самия е на всеки един пазар да бъдат най-препоръчваната финансова институция с най-високо равнище на потребителско удовлетворение.

" Светът е динамичен и се трансформира бързо, по тази причина е рано за мен да си слагам дълготрайни цели. В момента е съвсем невероятно да кажа " това е моята цел и желая да бъда там след 20 години ". Във финансовия бранш тече нова гражданска война в лицето на крипто основани финансови институции. В средносрочен проект има ясни цели, свързани с компанията в която работя ", разяснява той.

Петков приключва в Университета за национално и международно стопанство (УНСС), а по-късно приключва и MBA стратегия във виенски университет.

Веселин Петков приключва " Международни стопански връзки " в УНСС, след което придобива MBA тапия по финанси от едно от най-престижните бизнес учебни заведения в Европа - във Виена. Там той приключва специалността

" Бях удовлетворен от своето обучение в България, само че когато се реалокирах във Виена, беше ясно, че би трябвало да надградя. В България приключих единствено бакалавъра, а не желаех да завършвам до там с образованието си. Реших да върша магистърска стратегия в топ университет и да имам допир до преподаватели, които не са единствено от Европа, само че и от Америка, с цел да имам най-малко база за съпоставяне на европейските и американските просветителни системи ", съобщи той.

Петков споделя, че евентуално ще се ориентира и към докторска степен в бъдеще.

" Искам да видя какво ще се случи в идващите пет години, с цел да преценява в каква тенденция да е тази докторска степен - дали ще са банкови регулации, крипто активи. Искам да е в новаторска сфера, която ще ми отвори път за идващите десет- петнадесет години ", споделя той.
 Как се стартира работа в компания с 29 000 чиновници и $40 милиарда оценка? Този българин знае
Как се стартира работа в компания с 29 000 чиновници и $40 милиарда оценка? Този българин знае

Александър Димитров споделя историята си в предаването Money.bg

Според него има няколко огромни трендове, протичащите в банковия бранш във всички страни по света, в това число в страната ни .

" Това са резултата на регулациите, резултата на паричната политика и това, че клиентите имат по-голям избор от банки, и някои от тези банки, които до момента не са били такива и за пръв път влизат в бранша и изобретяват нови бизнес модели, което основава компликации на обичайните банки. В това отношение България не са разграничава от всички останали страни по света. Нещата, които вършат клиентите удовлетворени в България или противоположното, са същите, които виждаме във всяка една страна. Секторът е динамичен и това е аргументите да вляза в него. Когато аплайвам трябваше да предпочитам сред бенка, огромен интернационален ритейлър, консултанскта компания, индустриална компания, само че взех решение, че няма различен сходен бранш, в който толкоз доста трендове да трансформират в един и същи миг целия бизнес ", декларира той.

По думите му тези банки, които решат да се вслушат в клиентите си, да трансформират метода, по който вършат бизнес, да доставят продуктите и услугите си по цифров метод са тези, които ще просперират в бъдеще.

Петков декларира, че не търсил миграция, а аргументите заради, които се е преместил са единствено персонални.

" От тази позиция нищо не ми пречи да се завърна в даден миг в България. Всички сме наясно с преимуществата и минусите да живееш в България, по отношение на по-развита страна. Силно се надявам с идващите години минусите на живота в България ще стават все по-малко ", разяснява Петков.

На база на своя опит той дава следния съвет: " Успехът в кариерата е резултат от решения и дейности, които се вземат в продължение на десетилетия. Планирайте дълготрайно, мислете в вероятност, не вземайте краткосрочни решения за маргинални усъвършенствания в сегашната си позиция и наблегнете на образованието, тъй като това един от лесните принадлежности, които дава страната като организация за това да сте конкурентноспособни на пазара на труда ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР