Поредица силни земетресения удариха Централна Турция в нощта срещу понеделник.По

...
Поредица силни земетресения удариха Централна Турция в нощта срещу понеделник.По
Коментари Харесай

Жертвите на мощните земетресения в Турция и Сирия са над 2300

Поредица мощни трусове удариха Централна Турция в нощта против понеделник.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 ч.българско време е бил7.8 по скалата на Рихтер, до момента в който турските сеизмолози са отчели 7.4.Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в доста други градове на страната.

Експерти дефинират труса като един от най-смъртоносните на XXI век.

По информация на CNN и Би Би Си има повече от2300 починали в Турция и Сирия.Разрушени са над 130 здания, а хиляди хора остават затрупани под руините.

Една от тях е търговски център в град Диарбекир. „ Все още има хора, които са в капан под руините. Мой другар живее в един от жилищата. Успяха да спасят децата му от последния етаж иса добре, единствено щерка му е със счупена ръка. Ще забележим в какво положение са живеещите на приземните етажи. ДайБоже всичко да е наред ”, сподели Биркан Ризван, който живее в Диарбекир.

Трусът е разрушил и историческия палат в град Газиантеп, който датира още от римско време.

Властите не разрешиха гражданските полети на летища в югоизточната част на страната.

Местни хора описаха, че са били събудени от оглушителните звуци. Не са имали ток, а къщата им била цялостна със счупени стъкла. „ Аз спях и жена ми ненадейно ме разсъни. Земетресението беше доста мощно, доста ужасно. Чувахме звуци отвред. Силните земетресения продължиха две минути ”, спомня си Ихсан Четинташ, гражданин на Диарбекир, предава Нова тв./novini.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР