Пореден, шести пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в

...
Пореден, шести пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в
Коментари Харесай

Удължават икономическите мерки в подкрепа на бизнеса в София

Пореден, шести пакет от ограничения в поддръжка на бизнеса в София, който пострада в резултат на коронавирус рецесията, оферират общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС, оповестяват от пресцентъра на Столичния общински съвет /СОС/.

Облекченията се плануват на влязат в действие от началото на новата година и да продължат до края на март 2022 година. Предложенията, предвиждащи редица облекчения за наематели и ползватели на общински парцели , бяха разисквани на среща с представители на бизнеса, в която участваха ръководителят на СОС Георги Георгиев, общинските съветници Николай Стойнев, Стефан Марков, Борис Петров и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, осведомят от СОС.

Докладът с ограниченията, който е подсилен и от групите на Българска социалистическа партия и " Патриоти за София ", ще бъде прегледан на съвещание на СОС на 16 декември , а те ще влязат в действие от 1 януари.

Сред облекченията за бизнеса е цялостно освобождение от задължението за възнаграждение на наем или обезщетение за прилагане за наематели или ползватели по контракти, подписани с кмета на СО/районни кметове/общински компании, при изискване, че са прекратили напълно активността си. Предлага се понижаване на дължимите компенсации или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като при спад в оборота над 50 % в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, отстъпката е 50 процента; при спад в оборота сред 20 и 50 % в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, отстъпката е 20 процента; за занаятчии закрепената отстъпката е 50 на 100, а за земеделските производители - 20 %.

Пълно освобождение от задължението за възнаграждение на наем е планувано за наемателите на обекти и парцели, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни тържища, ако са прекратили активността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 година, се употребяват с закрепена отстъпка от 20 %. Сред ограниченията е планувана и 50 % закрепена отстъпка от таксата " тротоарно право " за разполагане на маси и столове за консумация навън.

Над 7,5 млн. лв. са отстъпките, които Столичната община е направила за подкрепяне на бизнеса през тази година, в която загубите в градския превоз не престават да се усилват, показват от СОС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР