Пореден пример на управленската немощ на Фандъкова е вдигането на

...
Пореден пример на управленската немощ на Фандъкова е вдигането на
Коментари Харесай

"Демократична България": Фандъкова вдига данъците от управленска немощ

Пореден образец на управническата отпадналост на Фандъкова е повдигането на локални налози, съобщи Методи Лалов, ръководител на групата на " Демократична България " в общинския съвет. " В края на годината пришпорено се предлага повдигане на налозите без разбор от остарелия нов кмет ", уточни той. Спред него е неуместно да се осведомят общинските съветници единствено три дни преди да се гласоподава повдигане на налози на парцелите и на колите на софиянци.

Като изцяло голословно дефинира качването на налога върху покупко-продажбите с парцели Владислав Панев, съпредседател на " Демократична България ". Още в предизборната акция обединяването е заявявало, че този налог дори би трябвало да бъде понижен.

" Сега е интервал, в който поради отрицателните лихви на Европейската централна банка такива покупко-продажби стават все по-недостъпни. Един парцел в София коства приблизително 200 000 лв. и повишението на налога с половин пункт значи още 1000 лв. от горната страна оскъпяване. Тези пари ще ги заплащат младите фамилии, които в този момент излизат на пазара на парцели. А след това общината няма да им обезпечи детска градина за детето ", изясни той.

Увеличаването до 3% на налога върху покупко-продажбите с парцели и коли е оптималното, разрешено от закона, означи Бойко Димитров, специалист на " Демократична България ". Той е проучил, че събираемостта на приходната част на бюджета на общината е с тревожна наклонност към несъблюдение.

" През октомври 2018 година събираемостта към този момент е била 87%, а в този момент е 80%. В безспорна стойност сега се събира по-малко, в сравнение с през предходната година ", акцентира той.

Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ", разяснява, че повишението на налога за колите е мярка в вярната посока, само че предложи категоризацията на замърсяващите коли да се актуализира и да не се разчита единствено на екологичния стандарт.

" Степента, с която замърсява дадена кола, може да се откри на годишния механически обзор и на тази база да се дефинира нейният екологичен съставен елемент ", предложи Трайков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР