Поразителна е лекотата, с която министърът на транспорта Ивайло Московски

...
Поразителна е лекотата, с която министърът на транспорта Ивайло Московски
Коментари Харесай

Бивш шеф на БДЖ: Властта залага бомба в железниците

Поразителна е лекотата, с която министърът на превоза Ивайло Московски популяризира неистини за БДЖ.

Това разяснява някогашният изпълнителен шеф на „ Холдинг БДЖ “ Християн Кръстев във връзка изявление на министъра. „ Пълна неистина е, че Българска социалистическа партия са натрупали отговорности на БДЖ, а ГЕРБ били почнали да ги изплащат ", разяснява Кръстев.

Вярна е единствено сумата от 850 милиона лв. отговорности. Но те са от 2003 година, когато по време на ръководството на Симеон Сакскобургготски са купени дизеловите и електрическите мотриси „ Сименс “. Тези влакове до ден-днешен са в придвижване и с помощта на тях пътнически транспорти в БДЖ съществуват сега. Дългът за тези мотриси беше постоянно разплащан до 2009 година. С идването на първото държавно управление на ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков разпореди повече да не се изплащат. И по този начин в границите на две години и половина бяха насъбрани наказателни лихви в размер на 33 милиона. След рухването на държавното управление на Борисов-1, назначеното служебно държавно управление, а след това и това на Пламен Орешарски започнаха още веднъж да погасяват отговорностите. В рамките на една година бяха изплатени 150 милиона от задълженията към банките. И в средата на 2014 година отговорностите бяха понижени до 550 милиона, изясни Кръстев. 

Той оспори и изказванието на министър Московски, че при ръководството на Българска социалистическа партия са били издадени доста лицензи на частни превозвачи. „ След влизането на България в Европейски Съюз бяха издадени два такива лиценза – на една румънска компания, записана у нас, и на една 100% българска компания, основана в Русе. И двете и сега работят и може би от всички частни превозвачи, те са най-хубавите. А единствено по време на второто ръководство на ГЕРБ са издадени 4 такива лиценза. Първият от тях даже беше публикуван 10 дни след встъпването в служба на самия министър Московски. Лицензът беше даден на компания на един от политическите сътрудници на ГЕРБ, който им помагаше по време на изборите тогава. Чудя се дали това скоростно издаване на лиценза не беше причина за парламентарната поддръжка, която ГЕРБ получи от групата на Ковачки? Вторият лиценз получи една доста огромна автомобилна компания, чиито офиси са в Пловдив. Те разполагат с доста товарни коли и взеха решение да уголемяват бизнеса си. Тази компания в действителност влага доста средства, купиха нови локомотиви от Германия, поръчаха си и вагони в България, които към този момент работят. За мен неразбираемо за какво лиценз получи и Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “. Те возят единствено въглища до самите ТЕЦ-ове. Четвъртата компания, взела лиценз с подписа на министър Московски, е на братя Домусчиеви. Базирана е в Бургас. Работи към този момент на цялата територия на България и всеобщо БДЖ трансферира активността си на нея. Това са обстоятелствата “, безапелационен е Кръстев.

Според него намесването на железниците в проектите за отдаване на летище „ София “ на концесия е цялостна нечиста сделка. И тя цели да помогне за реализирането на концесията на летището.

„ В държавния бюджет няма заложени пари нито за погасяване на остарели отговорности на БДЖ, нито за закупуване на влакове, разяснява той. Говорят за някакви 220 милиона лв., които щели да бъдат отделени за пазаруване на нови 15 влака. Един трен коства сред 4,2 и 5,5 милиона евро. Ако създадем доста груба сметка, 15 влака по 10 милиона лв. са 150 милиона лв.. Какво ще стане с тези 70 милиона лв., които се явяват разлика до 220? “, попита Кръстев.

Бившият изпълнителен шеф на „ Холдинг БДЖ “ предизвести и за „ бомба “, която сега ръководещите залагат в БДЖ. Става въпрос за оповестената процедура за ремонт на мотрисите „ Сименс “, която е на стойност 137 милиона лв.. Според тази процедура, в границите на 5 години мотрисите би трябвало да бъдат поддържани от определената компания, изясни Християн Кръстев. По думите му за тази сума обаче БДЖ може да си купи напълно нови влакове, а не да поддържа старите. Определената сума е голяма и Московски би трябвало да изясни за какво са решили тя да е такава, твърди Кръстев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР