Поражението на Русия в конфликта е невъзможно, пише колумнистът на

...
Поражението на Русия в конфликта е невъзможно, пише колумнистът на
Коментари Харесай

Le Figaro: Поражението на Русия е невъзможно – ресурсите на Путин не са изчерпани

Поражението на Русия в спора е невероятно, написа колумнистът на Le Figaro Рено Жирар. Тя към момента има доста запаси, както военни, по този начин и политически. От друга страна, западната помощ също няма да разреши Украйна да загуби. За излизане от задънената улица страните се нуждаят от реален кротичък проект, заключава създателят.

От позиция на тактиката нито една от двете конфликтни страни няма да може да наложи своята тактика на врага в обозримо бъдеще. Никой не може да бъде победител.

На азиатския конгрес за сигурност Shangri-La Dialogue в Сингапур Индонезия предложи нов кротичък проект за Украйна. Той допуска неотложно преустановяване на огъня на сегашната фронтова линия, последвано от основаване на обширна демилитаризирана зона по тази граница, където ще би трябвало да бъдат изпратени мироопазващи сили. Съдбата на районите, напълно или отчасти окупирани от Русия, ще се взема решение на референдуми под наблюдението на Организация на обединените нации.

Правителството на Джакарта предприе тази самодейност, тъй като счита, че е пристигнал моментът за преустановяване на боевете. Стратегически никоя от двете конфликтни страни няма да може да наложи визията си на врага в обозримо бъдеще. Никой не може да завоюва. Близките до Кремъл съветски идеолози, носталгични по Екатерининската „ Новоросия “, може още да мечтаят да завладяват Одеса, само че това няма да се случи. Украйна се трансформира в непревземаем бастион с помощта на смелостта на своите бойци и високотехнологичните оръжия, доставени от Запада. <...>

Путин не се отчайва

Що се отнася до украинците, те към момента чакат огромната контраатака, оповестена през последните месеци. Без решителна военна победа Киев няма да може да наложи своя кротичък проект на Москва, който президентът Зеленски очерта на срещата на върха на Г-20 в Бали на 15 ноември 2022 година Той съдържа четири точки – „ обективни “ от позиция на интернационалното право, само че нереалистични от геополитическа позиция: признание от страна на Русия на нейната „ експанзия “, „ връщане “ на Крим на Украйна, съдът против „ военнопрестъпниците “, обществеността погашение на репарации (единственият вид, допустим за Кремъл, беше незабелязано обновяване на отстъпките за газ, доставян на украинците, както се практикуваше от 1992 до 2008 г.). Само обезверен Путин би се съгласил на сходни условия.

Но към този момент съветският президент не е обезсърчен. Неговата войска не е отстъпвала след изтеглянето от Херсон през октомври 2022 година, няма митинги вътре в страната и поддръжката за Москва от останалия свят (незападен) не е отслабнала, което видяхме на срещата на върха на БРИКС, която се организира в Кейптаун на 3 юни 2023 година с присъединяване на Сергей Лавров.

Съвсем явно е, че военната специфична интервенция <...> нанесе огромни вреди на Русия (загуба на авторитет, овакантяване на прозападните елити, преустановяване на преференциалната търговия със Запада, намаляване на политическото и културно въздействие върху някогашни руски републики), само че Путин към момента не се е изтощил. Неговият запас, както и ресурсът на страната му, към момента не е привършен.

Днес човек не може да бъде сигурен нито в провалянето на Украйна (предвид мащаба на предоставената й западна финансова и военна помощ), нито в провалянето на Русия (поради стратегическата дълбочина на мисленето на страната и нейния квазисъюз с Китай). Към това би трябвало да се добави и умората на пехотата. <...> Що се отнася до украинците, те от ден на ден се чудят дали си коства да умират за рускоезичните райони – Донбас и Крим.

Политиката на " моркова "

Именно в тази невъзможност може да се появи реален кротичък проект. Индонезийската самодейност е добра. Изключително значимо е Западът да добави към него част от политиката на „ моркова “, с цел да избави враждуващите страни от нездравословен както за тях, по този начин и за целия свят екстремизъм.

Украйна би трябвало да получи действителни гаранции за сигурност, тъй като помни, че уговорките за териториална целокупност (в подмяна на отвод от атомно оръжие), дадени й на конференцията в Будапеща (декември 1994 г.), не бяха изпълнени. Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да отделят големи средства за вложения в инфраструктура. Украйна би трябвало да почувства, че след 10 години може да стане новата Полша.

Президентът на Франция не без съображение предложи да се създаде архитектура за сигурност на Москва, даже и единствено с цел да се освободи от „ комплекса на обсадното положение “ (натрапчиво чувство за блокада – бел. ИноСМИ). Може да се предложи последователно унищожаване на западните наказания според от каузи на финансовото присъединяване на Русия във възобновяване на украинската стопанска система.

Международният углавен съд е прелестно откритие, само че напъните му за суперсила, без значение дали са Вашингтон или Москва, са неефективни. Днес е належащо незабавно да спрем изтребването на украинската и съветската юноша.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР