Поражението на ИД в Източна Сирия ознаменува краят на самопровъзгласения

...
Поражението на ИД в Източна Сирия ознаменува краят на самопровъзгласения
Коментари Харесай

Заплахата от Ислямска държава остава, въпреки разгрома в Сирия

Поражението на ИД в Източна Сирия ознаменува краят на самопровъзгласения й халифат, който в миналото се простираше от раздраната от война страна до прилежащ Иран.
Експерти обаче побързаха да посочат, че екстремистката група може да се появи още веднъж.
"Факторите, които доведоха до възхода на "Ислямска страна ", към момента са налице: едва държавно управление в Ирак, свирепост против локални общности, джихадистка идеология и държавната корупция ", споделя Фирас Модад, анализатор от лондонския център за разбори "Маркит ".
Той чака групата да се появи още веднъж през идващите пет години, в случай че не и по-рано.
"Само въпрос на време е да я забележим още веднъж ", сподели Модад пред ДПА.
Сирийските демократични сили (СДС), водената от кюрдите бунтовническа група, която е съдружник на Съединени американски щати, разгласи в събота, че е открила цялостен надзор над село Багуз - последния регион в богатата на енергоносители Източна Сирия, която в миналото се намираше под контрола на "Ислямска страна ".
Все още има екстремисти от "Ислямска страна " в разпръснати региони в Ирак и необитаем регион в Централна Сирия.
Скоро след успеха си в събота, даже Съюз на демократичните сили предизвестиха, че борбата не е завършила дефинитивно.
"Това не значи, че сме поставили завършек на тероризма и на Даеш ", съобщи Абдел Карим Юмер, началник на отдела за външни връзки на Съюз на демократичните сили, употребявайки арабското наименование на ИД.
"Даеш към момента има спящи кафези и тяхната идеология към момента е жива в регионите, които те управляваха в продължение на години ", предизвести той.
Рияд Кахуаджи, създател на основаната в Дубай организация Институт за военни разбори на Близкия изток и Залива, също чака екстремистите да се прикрият и да се разпилян в спящи кафези.
"Докато спорът в Сирия не бъде позволен и не бъде решен казусът с верско-политическото разделяне в Ирак, ще продължи да има плодородна почва ИД да оцелее, да работи по границата сред Сирия и Ирак и може би да се завърне с цялостна мощ ", сподели той.
"Липсата на строги ограничения в региона на сигурността, стопанските системи на черния пазар и религиозната поляризация " в Ирак и Сирия вършат завръщането по-вероятно, съгласи се Арон Лунд, специалист на мозъчния концерн Фондация "Сенчъри ".
През 2014 година групата завладя огромни региони в двете страни и разгласи по този начин наречения си халифат под управлението на Абу Бакр ал Багдади, който не се знае къде се намира.
През последвалите години в редиците на групировката се вляха локални и задгранични бойци.
Въпреки това прегрупирането може да не е толкоз елементарно, колкото беше преди пет години.
"Групата ще се сблъска с някои компликации при осъществяване на тази задача, защото не може доста да разчита на положително отношение от страна на хората, които бяха подготвени да я поддържат през 2014 година, тъй като те видяха до каква степен докара това ", съобщи Лунд в имейл.
Какво ще се случи след провалянето на групировката в Източна Сирия зависи от няколко фактора, в това число изтеглянето на Съединени американски щати от страната.
В края на 2015 година Съединени американски щати обявиха, че изпращат 50 бойци от специфичните сили в Сирия като част от напъните да поддържат битката против "Ислямска страна ".
Решението беше взето една година, откакто водената от Съединени американски щати коалиция стартира акция на въздушни удари против екстремистката група и скоро откакто авторитетната сирийска кюрдска милиция и някои арабски размирен групи сътвориха силите на Съюз на демократичните сили, с цел да се борят против ИД.
Впоследствие броят на американските военни от сухопътните елементи в Сирия доближи 2000.
Но през декември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че ще изтегли всички американски военни от Сирия, предизвиквайки рецензии от кюрдските си съдружници там. В един миг той беше декларирал, че "Ислямска страна " е била "разгромена " в Сирия, само че по-късно се поправя и сподели: "до огромна степен разгромена ".
"Един от най-важните фактори е какво ще се случи, когато Съединени американски щати се изтеглят от Сирия. Сирийските демократични сили няма да могат да оцелеят като независима организация ", споделя Лунд.
"Въпросът в този момент е какво ще се случи с техните (на СДС) региони - може би Турция ще вземе някои, може би те ще сключат договорка със (сирийския президент Башар) Асад и руснаците, с цел да предадат някои ", добави той.
Тогава обстановката "може доста да се обърка ", предизвести той. Всеки вакуум във властта ще сътвори и ново пространство за прегрупиране на "Ислямска страна ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР